Tobé sträcker ut en hand till Löfven
Publicerad 2014-11-13
Tomas Tobé, Moderaternas skolpolitiske talesperson, kan tänka sig förhandla med regeringen om gymnasiet.
Motkravet: att S och MP går med på tioårig grundskola och förlängd skolplikt.
– Det vore bra med samsyn, säger han.
Alliansen har anklagat regeringen för att sänka den blocköverskridande överenskommelsen om friskolor, och varit starkt kritisk till att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill införa kommunal vetorätt mot nyetablering av friskolor.
Vill minska avhoppen
Sverigedemokraterna stödjer alla sju punkter med förslag om skolan som Alliansen lade fram i förra veckan, bland annat betyg från årskurs fyra och ordningsomdömen.
Nu tar Tomas Tobé initiativ till ett eventuellt samarbete med regeringen för att minska avhoppen från gymnasiet, skriver Svenska Dagbladet.
Han ställer sig emot obligatoriskt gymnasium, men anser att Alliansen misslyckats när det gäller avhoppen från gymnasiet.
Till Aftonbladet säger Tobé:
– Jag tycker att Alliansen behöver vara självkritisk till att vi inte lyckades minska avhoppen från gymnasiet. Men jag kan också konstatera att regeringens förslag om ett obligatoriskt gymnasium inte löser detta. Det finns studier som visar att en stor del av avhoppen sker på grund av mobbing, och det hjälper inte tvång emot.
"En del att bevisa"
I vilka frågor kan du tänka dig möta regeringen?
– Det är upp till regeringen att bjuda in till samtal och visa sig samarbetsvilliga. Men till att börja med bröt man den uppgörelse som fanns, så man har en del att bevisa.
Hur ser era krav ut för samarbete?
– Alliansen har lagt fram flera förslag, som tioårig grundskola och förlängd skolplikt. Det vore bra om vi kunde inleda med att få samsyn kring de frågorna.
Förlängd skolplikt skulle innebära ett extra år för dem som inte klarar gymnasiebehörighet då de gått ut nionde klass.
S och MP positiva: "Hoppas på lösningar"
Gymnasieminister Aida Hadzialic (S) ser positivt på Tobés initiativ.
– Jag är glad att han sträcker ut en hand för samarbete. Det är att ta ansvar för Sverige. Jag hoppas vi kan hitta bra konstruktiva lösningar.
Finns det någon fråga där ni kan tänka er vika er för Alliansen, exempelvis om obligatoriskt gymnasium?
– Vi får diskutera hur vi ska komma överens, men jag hoppas kunna ge svar om det snart nog.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP):
– När klockorna ringde ut för sommarlov i juni var det fler elever än någonsin som lämnade nionde klass utan gymnasiebehörighet- Det här är en tid för samarbete och jag välkomnar att Moderaterna vill arbeta tillsammans för en bättre skola.
Han vill inte svara på om det finns eventuella frågor där han kan vika sig för Alliansen.
– I de stora frågorna om tidiga insatser, att få en jämlik skola och ökad attraktivitet i läraryrket, där har vi en bred samsyn.