Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Självdistans i mängder”

Publicerad 2013-08-13

F?rfattaren Sami Said.

Författaren Sami Said sommarpratar, och läser högt ur sin dagbok.

Om Mobboffer-Sami. Kamp-Sami. Flykting-Sami. Asberger-Sami. Panik-Sami.

Om det inte är en påhittad karaktärs dagbok, skapad av Sami Said.

"Varför tror du att du har valts ut att sommarprata?" frågade intervjuaren författaren Sami Said på presskonferensen. Hans svar: "Jag kanske har inkvoterats."

I fjol romandebuterade han med "Väldigt sällan fin", och fick recensenterna att öppna konfettikanonen i sina hyllningar av boken. "Makalöst begåvad", "en av de bästa svenska debuterna jag läst" och "psykologiskt trovärdig" löd några av lovorden. Och i intervjuer är Sami Said en man som fascinerar.

En ensamvarg, men med en bossig bästis vid namn Oskar, som också fick Saids romandebut publicerad. Flykting från krigets Eritrea, och helt ointresserad av påklistrade epitet som "invandrarförfattare" ("Det är värre att vara skelögd än att vara muslim", har han sagt). En spetsig, ironisk humor, som liksom distanserar honom från allt han säger. Och det är också problemet med Sami Saids sommarprat, som till största delen består av de stycken han läser ur sin dagbok.

Däri finns bitar om att klura ut en egen identitet till skillnad från den som andra tvingar på en, om en allt annat än enkel barndom och svårigheten att knyta an till andra. Han beskriver Mobboffer-Sami. Kamp-Sami. Flykting-Sami. Asberger-Sami. Panik-Sami. Mycket av det han berättar om är hjärtskärande. Men kanske på grund av lagret av lättsam humor, som liksom lindar in allt, går det inte riktigt in under huden. Kanske också för att det är svårt att veta hur mycket av det som står i dagboken som faktiskt är sant, och hur mycket som är påhittat. Precis som Saids romandebut, som i stora drag handlar om honom själv – utom de bitar som är påhittade.

Självdistans, det har han i alla fall i mängder. För, trots hyllningar som skulle få många författar-egon att svälla till bristningsgränsen, tvekar han inte att bjuda på låten "Hating every Sami Said". Där den bossiga vännen Oskar hudflänger honom, utan nåd.