Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Nu startar de ett eget Almedalhen

Uppdaterad 2018-09-02 | Publicerad 2014-04-27

Ett stormöte om kvinnors rättigheter – ett "feministiskt Almedalen".

Det blir verklighet för första gången i Malmö i sommar – bara två veckor före politikerveckan på Gotland.

– Det spelar ingen roll när mötet hålls. Jämställdheten är en grundfråga för oss och då är det viktigt att vara med, säger S-ledaren Stefan Löfven som deltar.

Nordiskt forum i Skåne väntas bli den största samlingen för den feministiska rörelsen i Norden på minst 20 år.

Bakom arrangemanget står 200 kvinnoorganisationer från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island.

Inbjudna att delta är företrädare från stora delar av samhället.

Och bara två veckor efteråt sparkar politikerveckan i Almedalen på Gotland igång.

– Kvinnors rättigheter och jämställdhet är inte ett problem enbart för den feministiska rörelsen och kvinnoorganisationerna, det rör hela samhället. Därför har vi bjudit in partier, fackföreningsrörelsen, civilsamhället, aktivistgrupper och näringslivet, säger Caroline Mattsson, konferensgeneral för Nordiskt forum i Malmö.

Alla utom SD bjudna

På programmet står allt ifrån tal och paneldiskussioner till seminarier och kulturinslag. Under Nordiskt forum ska ett dokument, som pekar ut färdriktningen för framtiden, sättas samman och överlämnas till ländernas regeringar samt FN.

Alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna är inbjudna och kommer. Från regeringen deltar feministen och finansministern Anders Borg (M) och C-ledaren och näringsministern Annie Lööf.

Höga företrädare från oppositionspartierna planerar också att resa till Malmö, som partiledaren Stefan Löfven (S).

Han menar att det är viktigt att visa att man tar jämställdheten och kvinnors rättigheter på allvar.

– Här får vi diskutera frågorna på allvar, det är bra. För oss handlar det om allt ifrån föräldraförsäkringen där vi måste få en jämnare fördelning mellan könen, till löneskillnader och utbyggnad av äldreomsorgen, säger han.

Internationella gäster

Flera internationella gäster kommer också till Malmö. En av dem är Amina Wadud, USA, som var första kvinna att leda en könsneutral muslimsk fredagsbön. Deltar gör också Sampat Pal Devi. Hon grundade det indiska Gulabigänget som skyddar kvinnor och flickor mot överfall och barnäktenskap.

Nästa år är det är 20 år sedan FN:s kvinnokonferens hölls i Peking. Det skulle firas med en ny världskonferens. Men firandet har lagts på is – en rad av världens kvinnoorganisationer anser att utvecklingen gått bakåt de senaste åren. I stället genomförs det feministiska stormötet i Malmö 12-15 juni.

Följ ämnen i artikeln