Bär slöja till stöd för muslimska kvinnor
Publicerad 2013-08-19
Kritiker: "Vad håller de på med?"
Många stödjer nu hijabuppropet, och bär slöja för normalisera hijaben och att stödja muslimska kvinnor.
– Vi kände att vi var tvungna att göra något eftersom ingen annan reagerade, säger asylrätssaktivisten Foujan Rouzbeh.
– Jag blir förbannad. Vad håller de på med? undrar muslimska feministiska debattören Hanna Gadban.
Under natten mot lördagen slogs en ung höggravid kvinna medvetslös i Farsta söder om Stockholm. Hon uppger att en man attackerat henne, dunkat hennes huvud mot en bil och skrikit att "sådana som hon inte ska finnas här".
Palm bär slöja
Händelsen har fått fem debattörer att starta hijabuppropet, där de uppmanar "medsystrar" att bära slöja i dag till stöd för muslimska kvinnor som utsätts för diskriminering och våld.
I går skrev gruppen på Aftonbladet debatt om uppropet, som i dag fått stor spridning på sociala medier och trendar på twitter. Där ses mängder av kvinnor, bland andra artisten Gina Dirawi riksdagsledamoten Veronica Palm (s), lägga upp bilder på sig själva i slöja.
"Ingen ska diskrimineras, trakasseras eller misstänkliggöras beroende på hur man väljer att klä sig", twittrar Palm.
Asylrättsaktivisten Foujan Rouzbeh är en av initiativtagarna:
– Vi kände att eftersom ingen annan uppmärksammade måste vi ta tag i det själva, säger hon och fortsätter:
Ask och Ohlsson vägrade
– Slöjan som attribut är så otroligt provocerande. Den förknippas med något dåligt och främmande och får människor att ta sig rätten att kränka andra.
Reaktionerna har främst varit positiva.
Bilan Osman ingår i hijabuppropsgruppen:
– Det här handlar om det tilltagande våldet mot muslimska kvinnor såväl i Sverige som i Europa. Många sätter på sig hijab. Några känner sig inte redo att gå runt med hijab, men vill ställa upp på andra sätt.
– Vi får stort stöd från kvinnor framför allt. Men vi saknar röster från politiker. Varken Beatrice Ask eller Birgitta Ohlsson ville medverka i tv:s morgonsoffa med oss, trots att det var dem vi riktade oss till, säger Foujan Rouzbeh.
Nabila Abdul Fattah, debattör och en annan av dem som startade uppropet, fyller i:
– Det vi vill göra är att normalisera hijaben.
Blir förbannad
Hanna Gadban, feministisk muslimsk debattör, har skrivit flera slöjkritiska debattartiklar. Hon anser att uppropet är kontraproduktivt.
– Vi pratar naivt om mänskliga rättigheter. Ska vi ge männen makt och bekräftelse att de har rätt att tvinga sina kvinnor och barn att beslöja sig? säger hon till Aftonbladet
– Det är löjligt. Jag blev arg och förbannad i går när jag läste om det. Många mejlade mig. Vad håller de på med? Vad pågår i Sverige? Det här befäster rasism, och gynnar dem som redan tar avstånd från islam och slöja.
– Jag håller inte med om vad de håller på med. Jag ser slöjan som en kulturell, religiös, sexuell och politisk symbol. Absolut ska vi ha religionsfrihet, men hur många kvinnor väljer att beslöja sig själva? Enligt mina erfarenheter kan det vara runt tio procent som väljer det utan påtryckningar.
Möte med Beatrice ask
Foujan Rouzbeh håller inte med:
– De som själva bär hijab anser inte att det är ett förtryckarredskap. Ska andra ha rätt att komma och slå fast vad som är förtryckande för dem? De som är kritiska till uppropet: det här är vårt sätt. Ni kan gärna göra något annat, men gör något.
Justitieminister Beatrice Ask har nu bjudit in debattörerna till samtal i frågan på regeringskansliet Rosenbad i Stockholm i morgon eftermiddag.