Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”De flydde för sina liv mot gränsen”

Publicerad 2013-11-27

BEIRUT. Våldet i området där svenskarna antas ha försvunnit har nyligen förvärrats.

Det berättar hjälparbetare i Beirut.

– Flyktingar har berättat att striderna kom plötsligt och oväntat, säger Imad Aoun på organisationen DRC.

Imad Aoun på organisationen DRC.

Spåren av kriget i grannlandet syns överallt. På papperet har 700 000 syrier flytt till Libanon sedan våldet bröt ut. Den verkliga siffran antas vara långt över en miljon.

Flyktingarna väntar i långa köer för att få hjälppaket med mat. Eller tigger i gathörnen, med spädbarn i armarna.

Också i Libanon är läget spänt.

Vill inte bli intervjuad

Vi är här för att söka spår efter de svenska journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed, som försvann inne i Syrien i lördags. Vi talar med diplomater, journalister och hjälparbetare i Libanons huvudstad Beirut.

Men svaren är få.

Inne på den svenska ambassaden i Syrien, som nu flyttats hit, pågår ett intensivt arbete. Ambassadören Niklas Kebbon vill inte bli intervjuad framför kameran.

– Vi har inga nya svar att ge, säger han.

Kan du beskriva hur ert arbete ser ut på ambassaden?

– Vi får hänvisa till UD i Stockholm.

Rapporterna om våldet inne i Syrien har blivit vardag i Libanon. Fallet med de båda svenskarna är ingen stor nyhet här.

Imad Aoun arbetar på Danska flyktingrådet, DRC, som hjälper syriska flyktingar på bägge sidor gränsen. Före kriget arbetade sju personer i organisationen i Libanon. Nu är de över 500.

– Vi hjälper till med mat och försöker ordna bostäder till så många som möjligt, säger han.

Försvann nära gränsen

Enligt obekräftade uppgifter försvann svenskarna någonstans i området mellan de syriska städerna Ma'loula och Yabrod, nära den libanesiska gränsen. Imad Aoun berättar att våldet blev värre i området för omkring två veckor sedan.

– Inom loppet av 24 timmar fick vi in 5 000 flyktingar. De har berättat att striderna kom plötsligt och oväntat. Många släppte allt de hade och flydde för sina liv mot gränsen medan bomberna small bakom dem, säger han.

Maga Dibs på libanesiska Röda korset har besökt området runt Ma'loula det senaste året.

– Sedan dess har situationen där blivit fruktansvärd. Staden är uppdelad mellan regeringen och de islamistiska rebellerna. Alla familjer har flytt, säger hon.

En hjälparbetare vi möter vittnar om att det händer att västerländska journalister kontaktar frivilligorganisationer för att få hjälp att ta sig över gränsen utan tillstånd. Men någon uppgift om vad som har hänt Niclas Hammarström och Magnus Falkehed kan varken han eller någon annan ge.