Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Gaddafi har inga planer på att avgå

Uppdaterad 2011-06-15 | Publicerad 2011-06-13

Libysk tv har visade på söndagen färska bilder på Muammar Gaddafi under ett möte med ordföranden för den internationella schackfederationen.

För honom har Gaddafi berättat att han inte har några planer på att lämna landet.

Kirsan Ilyumzhinov, ordförande för den internationella schackfederationen, mötte Gaddafi över ett parti schack i Tripoli på söndagen.

– Gaddafi säger att han inte tänker lämna Libyen, det är hans hemland och det land där hans barn och barnbarn har dött. Han säger också att han inte förstår vilken befattning det är han ska avgå ifrån, säger Ilyumzhinov till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

”Jag innehar ingen befattning”

Gaddafi har vid flera tidigare tillfällen hävdat att han inte har någon formell post att lämna.

– Jag är varken premiärminister, president eller kung. Jag innehar ingen befattning i Libyen och har därför ingen position som jag kan lämna, säger Gaddafi enligt Ilyumzhinov.

Gaddafi visade Ilyumzhinov det sönderbombade hus där han säger att hans släktingar dog.

Nya strider under helgen

Under helgen har nya strider blossat upp i staden al-Zawiya. Enligt en talesman för rebellstyrkorna har många människor dödats i sammandrabbningarna.

Regeringens talesman Moussa Ibrahim säger sent på söndagen till AP att Gaddafis styrkor har återtagit kontrollen över staden, och kört ut rebellerna.

NATO trappar upp

Samtidigt har NATO trappat upp sina insatser i området runt Tripoli för att öka säkerheten för den civila befolkningen.

– Längs Libyens nordvästra kust, mellan Tripoli och gränsen till Tunisien, har libyerna för länge sedan tröttnat på Gaddafis styre och utmanar hans legitimitet öppet. Detta gör det trots hot om attacker, säger Nato i ett uttalande på söndagen.