Här söker de spår efter Christian, 26

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-15

Misstankarna mot de tre anhållna har skärpts – polisen vädjar om tips

BOLLNÄS. Här söker polisen spår efter försvunne Christian Larsson, 26, i en av de misstänkta männens sopor – men utan resultat.

Samtidigt skärps misstankarna mot de tre ynglingarna - som nu begärs häktade.

– Nu behöver vi tips från allmänheten för att vi ska hitta honom, säger Sune Nordh.

I går eftermiddag släppte polisen en bild på den försvunne Bollnäsbon Christian Larsson. Han har nu varit försvunnen i en vecka, och polisen är desperata efter tips om vad som hänt honom, eller var han finns.

Gjort medgivanden

De tre männen som greps i söndags och måndags har nu begärts häktade, misstänkta på sannolika skäl för att ha med Christian Larssons försvinnande att göra. I går ändrade polisen rubriceringen mot dem – från olaga frihetsberövande till människorov.

Skillnaden är väsentlig. Människorov innebär att gärningsmännen haft för avsikt att skada den person de tagit, till skillnad från vid olaga frihetsberövande.

– En av de tre har gjort vissa medgivanden som stärker de uppgifter vi fick inledningsvis om att ett brott kan ligga bakom försvinnandet, säger polisens utredare Sune Nordh.

Enligt uppgift till Aftonbladet har det en tid funnits en hotbild mot Christian Larsson på grund av en påstådd skuld, hans lägenhetsdörr har vandaliserats, och enligt bekanta till honom bar han tiden före försvinnandet omkring på ett järnrör för att kunna freda sig.

”Famlar i mörker”

Under gårdagen tömde polisens tekniker ett soprum som ligger i anslutning till en av de misstänktas lägenheter i jakt på spår. Man körde ut soporna till Sävstaås avfallsanläggning, spred ut dem på marken och lät en polishund söka genom dem – men utan resultat.

Också ett område i skogen nära Arbrå, en dryg mil norr om Bollnäs, undersöktes – även det utan resultat.

– Vi famlar lite i mörker. Husrannsakan har gjorts i den försvunnes bostad och hos de tre anhållna utan att vi hittat något intressant, säger Sune Nordh.

Rykten florerar

Vad som hänt 26-åringen är fortfarande, en vecka efter försvinnandet, en gåta. Uppgifter som lämnats till polisen och som påstås ha kommit från de anhållna säger att han ska ha mördats.

– Det figurerar tyvärr rykten som vi inte har kunnat bekräfta, säger Sune Nordh.

I går tilldelades de tre misstänkta advokater.

En av dem försvaras av Leif Silbersky.

– Min klient förnekar att han gjort sig skyldig till något brott. Utredningen är i ett känsligt läge, så mer än så kan jag inte säga, säger han.

Skadades nyligen

Aftonbladet har talat med flera personer med insyn i utredningen. En av dem, en erfaren utredare, säger:

– Det är ett märkligt fall där vi varken har offer eller brottsplats. Vi vet att de inblandade tidigare varit i luven på varandra och tjafsat. Den nu försvunne fick en käkskada nyligen. Han påstod då att han kört omkull. Men det kan ju även ha handlat om en misshandel.

Åklagaren Ann-Charlott Bålman begärde i dag de tre anhållna männen häktade.

Men utredaren är tveksam.

– För en häktning krävs nog mera mot de tre misstänkta än vad vi har i dag, säger polisutredaren.

Det är oklart när häktningsförhandlingen kommer att äga rum.

Christian Larssons mobiltelefon har inte använts sedan i tisdags förra veckan.

För att slå på ljudet på klippet – dra i volymreglaget i tv-spelaren