Omfattande fusk med assistansbidrag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-17

Polisen: Vi har skrapat på toppen av ett isberg

I Halland arbetar länskriminalen med att utreda bidragsfusk, närmare bestämt bedrägerier med Försäkringskassans assistansbidrag.

Fusket är omfattande.

– Efter de två första utredningarna började vi förstå att vi skrapade på toppen av ett isberg, säger kriminalinspektör Claes Björnehag vid länskriminalpolisen i Halland till Ekot.

Fusket med Försäkringskassans assistansersättningar är utbrett, enligt Karl-Arne Ockell som är utredningschef på länskriminalen i Halland.

– Det vi har sett här så kan vi tänka oss att minst en tredjedel av det som betalas ut i assistansersättning är fusk. Och då kan det röra sig om tio miljarder i Sverige. I Halland rör det sig om kanske ett par hundra miljoner, säger han till Ekot.

Förgrenade över landet

Hittills har tre härvor retts ut med fällande domar och polisen arbetar nu med sju ärenden. Ett av dessa ärenden är polisen nästan klar med. Det handlar om en man som långa perioder vistats i Spanien medan hans två döttrar via ett företag har kvitterat ut ersättning för skötsel av honom i Sverige.

Ytterligare cirka 30 fall är på gång att utredas och flera av härvorna är förgrenade över hela landet.

Systemhotande

Bedragarnas tillvägagångssätt är vanligtvis att man via ett privat bolag erbjuder assistenter till personer med funktionsnedsättning eller handikapp. Men man arbetar inte alla de timmar som uppgetts. Ibland har de inte arbetat ens en enda timme och brukaren som fått assistenshjälp är inte handikappad. Bolaget och brukaren delar då på ersättningen från Försäkringskassan.

– Det här är ju systemhotande, för det är i så stor omfattning. Och organiserat är det med de här privata assistansbolagen – det är där problemet ligger, säger kriminalinspektör Claes Björnehag till Ekot.