Fikar mest – jobbar bäst

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-20

Ny undersökning: Kafferasten gör oss effektivare på arbetet

Fikar efter framgång Catrin Nygren, Kjersti Wik, Anders Persson och Henrik Eriksson pratar mest jobb under kaffepausen.

Det är trevligt. Förbaskat gott.

Och lyssna nu, chefen: det gör oss bättre på jobbet också.

Så om du vill slippa leva på smulor – rör inte vårt fika.

Kvart i tre är det fikapaus på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Solna. Vid kaffeautomaten diskuteras babyyoga. Runt bordet sitter livsmedelsinstruktör Henrik Eriksson med en kaffekopp som matchar kavajen.

– Det mesta vi pratar om är nog jobb. Men fikapauserna är trevliga och socialt viktiga. På måndagarna behöver man prata av sig helgen. På fredagar är det lite flamsigare, säger han.

Bredvid sitter Anders Persson som bara har jobbat på avdelningen i två månader. Han tycker att fikarummet är en bra plats om man är ny.

– Det är en annan stämning här. Man kan ställa frågor som man kanske inte vågar ta upp vid ett formellt möte, säger han.

Höjer effektiviteten

Alla runt bordet tycker att fikapauserna fyller flera viktiga funktioner på arbetsplatsen.

Och de har rätt. En ny undersökning från bemanningsföretaget Manpower visar att kafferaster höjer effektiviteten på arbetsplatsen. Två tredjedelar av svenskarna upplever att fikapauser gör deras arbete mer effektivt.

– Vi utbyter massor av erfarenheter, kunskap och idéer över ett par koppar kaffe. Det är värdefull problemlösning vi ägnar oss åt, säger Gunnar Ekman, ekonomie doktor och lärare i ledarskapsutveckling.

Inget onödigt snack

Han tycker att både chefer och anställda ska ta större hänsyn till det oplanerade pratets betydelse. Även om samtalen inte alls handlar om jobb.

– Genom småpratandet lär vi känna varandra. Vi skapar förtroende som är viktigt för att vi ska kunna hjälpa varandra i framtiden. Det är olyckligt om cheferna bara ser det som onödigt kaffesnack.

Men chefen på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, Helena Uddholm, tycker inte att rasterna behöver bli längre för det:

– En kvart är lagom.