Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

När vi får oväntat besök – ät upp dem!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-27

Flodkrabbor nya gäster i Mälaren

Smakar västkust Per Vidlund säljer de ovanliga krabborna för 5 kronor styck. "Koka dem som kräftor, med salt och dill. De smakar inte insjö, utan precis som på västkusten", säger han.

Mälaren har fått långväga gäster - kinesiska ullhandskrabbor.

- De kommer hit med båt och överlever här, säger fiskaren Per Vidlund.

Per Vidlund.

Sex ilskna krabbor krälar omkring i hans båthus i Skurusund.

- Med lite tur kan jag få ett trettiotal per år, säger han.

Krabborna är vanliga i tyska floder. Där hamnar de som små krabbyngel i fartygens vattentankar. När fartygen sedan lägger till i till exempel Västerås, slinker krabborna ut med vattentömningen.

Sedan överlever de i Mälarens söta/bräcka vatten.

Jätteförvånade

- Folk som kommer hit blir jätteförvånade när de ser att jag fångar krabbor i Mälaren, säger Per Vidlund.

Han säljer djuren i sin fiskebod vid vattnet, för 5 kronor styck.

- Man kan koka dem precis som kräftor, med salt och dill. De smakar inte alls insjö, utan precis som på västkusten, säger han.

De ullhandskrabbor som klarar båtresan hit överlever ofta, men kan inte föröka sig.

Sara Haldert