Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Drev svenska amfetaminfabriker – liga döms

TT

Publicerad 2024-06-04

Hovrätten över Skåne och Blekinge tar hänsyn till att de dömda har suttit häktade under mycket lång tid. Arkivbild.

Ligan tillverkade amfetamin värt över 80 miljoner kronor – först i ett skånskt bostadshus och sedan i ett stall på landsbygden i Blekinge. Nu döms tolv personer för synnerligen grova narkotikabrott av hovrätten.

Straffen har dock sänkts något för flera av de åtalade jämfört med i tingsrätten och landar på fängelse i mellan tre och ett halvt och nio och ett halvt år, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

I sin bedömning av strafflängden väger hovrätten in att de dömda har suttit häktade under mycket lång tid – i några av fallen i mer än tre år.

Samtidigt frias två personer som av Kristianstads tingsrätt hade dömts för skyddande av brottsling. De har varit åtalade för att ha städat ett hus i Osby där amfetamin tillverkats, men hovrätten anser det inte bevisat att de var medvetna om vad det var de städade undan.

Ligan har åtalats för hantering av 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, stora mängder ecstasy och en mindre mängd kokain. Syftet var att tillverka och sedan sälja narkotikan vidare.

Verksamheten fick ett abrupt slut genom ett samordnat polistillslag i maj 2021. Då hade polisen bedrivit spaning en längre tid. Polis och åklagare har också fått inblick i de åtalades kommunikation via dekrypterat innehåll i telefontjänsten Anom.