Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Unicef: Tusentals barn riskerar att dö i Gaza

TT

Publicerad 2024-06-11

En mamma och hennes tio månader gamla son, som lider av undernäring, i Gaza. Foto från tidigare i juni.

Nära 3 000 barn i södra Gaza riskerar att dö efter att deras behandling mot undernäring har stoppats, uppger FN:s barnorgan Unicef.

Människors tillgång till vård fortsätter att påverkas av våldet och att folk tvingas fly, meddelar organet i ett pressmeddelande.

Antalet barn som är i riskzonen motsvarar runt tre fjärdedelar av de 3 800 barn som före situationen i södra gränsstaden Rafah försämrades uppskattades få livsräddande vård i södra Gaza.

”Hemska bilder fortsätter att komma från Gaza av barn som dör framför sina familjers ögon på grund av den fortsatta bristen på mat . . . och förstörelsen av sjukvårdstjänster”, säger Adele Khodr, Mellanösternchef för Unicef, enligt pressmeddelandet.

Det finns också en risk för att fler utsatta barn kommer att bli undernärda. Tillgången till humanitärt stöd i södra Gaza har minskat kraftigt, medan situationen har blivit något bättre i norr.

”Våra varningar om ökade dödsfall bland barn som dör av en kombination av undernäring, uttorkning och sjukdom som går att förebygga borde ha mobiliserat omedelbart agerande för att rädda barns liv, och trots det fortsätter den här förödelsen”, säger Adele Khodr.