Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Föreslår skärpta krav på kommuner inför krig

Anna Hansson/TT

Publicerad 13.32

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) håller en pressträff tillsammans med särskilda utredaren Carl Fredrik Graf.

Kommuners och regioners beredskap inför krig och kris ska stärkas genom en ny lag som ska träda i kraft 2027, föreslår Carl Fredrik Graf som lämnat över en utredning om frågan.

– Det här lagförslaget innebär en uppdaterad lagstiftning för kommuner och regioner anpassad till den säkerhetspolitiska situation vi befinner oss i nu, säger Graf.

Bland annat ska det finnas särskilda samlingsplatser dit människor ska kunna söka hjälp som exempelvis dricksvatten, information, första hjälpen eller tillgång till elektricitet.

Kommuner ska också ha egna resurser att under två veckors tid ha en egen måltidsverksamhet till skolor och särskilda boenden. Det ska finnas lager och tekniska möjligheter att producera livsmedel.

Förslaget beräknas kosta 13,5 miljarder under en femårsperiod.

– Vi föreslår att de utökade åtgärderna som läggs fram ska finansieras via generella, och i vissa fall, riktade statsbidrag, säger Graf.

Lagen föreslås träda i kraft 1 januari 2027.

– Det här ska inte ses som att man kan vila i väntan på en ny lagstiftning. Man måste fortsätta verka för att stärka den egna beredskapen på kommunal och regional nivå, säger ministern för civilt försvar Carl Oskar Bohlin (M).

– Alla behöver tillsammans arbeta för att flytta fram sina positioner på det här området.