Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Domstol avgör – är Danmarks "gettolista" olaglig?

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 06.56

Danmarks ”gettolag” har väckt stark kritik efter att staten tvångsförflyttat boende efter etnicitet. Nu ska frågan avgöras i EU-domstol.

– Det är en intressant juridisk fråga som kommer att kunna bli principiell i hela EU, säger invånarnas advokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja.

I Taastrupgaard utanför Köpenhamn går åsikterna om den danska ”gettolagen” isär. På ena sidan av området ligger förfallna hus som ska rivas efter att ha hamnat på landets ”gettolista”. På den andra sidan ligger nybyggda lägenheter dit boende redan börjat flyttat in.

– Det behövdes verkligen. Min gamla lägenhet var full av mögel, säger en man som inte haft något emot att flytta.

Två yngre invånare som väntar på att flytta beklagar sig över nybygget.

– De rev mitt hem och alla minnen från min barndom. Vi kommer att behöva betala mer i hyra nu också. De vill bara tjäna pengar på oss, säger en av dem.

Demonstrerade i flera år

Danmarks ”gettolag” har sedan den infördes 2018 väckt stark kritik från organisationer som menar att det är diskriminerande att tvångsförflytta invånare på grund av etnicitet.

Ändå gick den danska staten vidare med lagen och rev bostadsområden efter en bedömning utifrån fyra kriterier: inkomst, arbetslöshet, kriminalitet och icke-västerländska medborgare.

I bostadsområdet Mjölnerparken i Köpenhamn demonstrerade invånare under flera år, och så snart de insåg att de skulle förlora kampen vände de sig till en advokat för att vidta rättsliga åtgärder.

– I Danmark tog det stopp vid hovrätten som menade att frågan var principiell och att den därför skulle tas upp i EU-domstolen. Det domstolen ska avgöra är om kriteriet ”icke-västerländska medborgare” strider mot EU:s direktiv om likabehandling, säger Rosenberg Khawaja.

Stigmatiserande att pekas ut

När förhandlingen hålls i Luxemburg nu på måndag kommer tolv tidigare boende i Mjölnerparken att vittna mot den danska staten. Domen väntas först efter tre till sex månader.

– Etniska danskar från Mjölnerparken kommer också att vittna för att visa på bredden av problemet. Det har också tvingats flytta bara för att de råkat ha en granne med ”fel” etnisk bakgrund.

Mjölnerparken har blivit känt som det område där kritiken varit som mest omfattande. I Taastrupgaard menar Dea Maria Petersen, som är ansvarig för förflyttningen, att de flesta ställt sig positiva:

– Så snart de får se de nya lägenheterna vill de veta när de kan flytta in. Sedan är det klart att många kan uppleva det som stigmatiserande att bli utpekade som ett problem i samhället.