Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Fina utsikter för årets kräftfiske

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2024-08-18

Kräftfisket är i gång. Arkivbild.

Kräftskiveentusiasterna kan sova lugnt. Tidiga rapporter tyder på att det blir ett bra år för kräftfisket – om än något försenat.

– Jag har inte fått några larmrapporter nu sista tiden. Nu är det bara att fånga kräftor och äta, säger kräftexperten Patrik Bohman.

Patrik Bohman, miljöanalytiker vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), säger att kräftfisket generellt har blivit något försenat i år – men att säsongen nu är i gång och fiskare får kräftor i sina burar.

– Det ser bra ut, i alla fall enligt de rapporter jag har fått, säger han.

Förseningen beror delvis på väderförhållanden. På vissa håll i landet har vattenståndet varit högt, vilket har lett till mindre fångst.

– Men när det har stabiliserat sig brukar det ändå bli bra fiske, säger Bohman.

Små kräftor

I södra och mellersta Sverige har man däremot fångat väldigt mycket kräftor som är för små – under tio centimeter, vilka man inte ska ta upp. Problemet gäller signalkräftan, vår invasiva kräftart, förtydligar Bohman.

– I Vättern finns det väldigt mycket kräftor, men där har vi ett problem och det är små kräftor. Förhållandevis får vi upp mycket kräftor, men de flesta man får upp är under minimimåttet.

Det här är ett problem som funnits i flera år och måste tas itu med, framhåller Bohman. Han menar att det krävs ett stort projekt där SLU går samman med länsstyrelsen och yrkesfiskarna för att ta reda på varför tillväxten inte är så stor som den borde.

Hög konkurrens

Trots de små kräftorna har sommaren varit bra, och fångsterna är goda, säger Bohman.

– Det är varm temperatur och en hel del att äta för kräftorna. Men man kan tänka sig att i Vättern till exempel, när det blir väldigt mycket kräftor blir konkurrensen hög och det innebär att alla kräftor inte kommer kunna växa eftersom de inte har tillräckligt att äta.

Det råder alltså ingen brist på signalkräfta, men vad gäller den ”inhemska” flodkräftan fortsätter den fortfarande att minska, enligt Bohman.