Intern utredning kritisk mot Anna Kinberg Batras lapp: ”Frångick rutiner”

Publicerad 2024-05-31

Landshövding Anna Kinberg Batra frångick viktiga rutiner när hon anställde sina vänner till toppjobb på Länsstyrelsen.

Det visar myndighetens egna utredning – som sjösattes efter Aftonbladets avslöjande.

Bland annat kritiseras att vännen Anna Borgs tjänst endast utannonserades med en lapp i receptionen.

Flera parallella utredningar pågår om Anna Kinberg Batras agerande som chef över Länsstyrelsen i Stockholm. På fredagen offentliggjordes två av länsstyrelsens egna utredningar.

En av dem handlar om de uppmärksammade anställningarna av planeringschefen Anna Borgs och organisationsutvecklare Gunnar Ekman, som Aftonbladet avslöjat.

Brister i tillämpning av rutiner

I det ena fallet hängdes endast en annons upp i länsstyrelsens reception. I det andra utannonserades tjänsten inte alls.

Länsstyrelsens egna utredare, avdelningschef Håkan Larsson, konstaterar att anställningarna frångick de normala rutinerna. ”Min bedömning är att avvikelserna främst beror på brister i tillämningen av normal rutin och rådgivning” skriver han i utredningen.

Larsson skriver att försiktighetsprincipen som myndigheter måste hålla vid beslut som berör tjänstepersonen själv, en närstående eller en vän, för att undvika jäv inte tillämpades av den som beslutade att anställa planeringschefen Anna Borgs.

Beslutet togs Anna Kinberg Batra.

Kritiserar lappen

Utredningen kritiserar också tillvägagångssättet att endast hänga upp en lapp i receptionen. Länsstyrelsens rutin är att utannonsera alla lediga tjänster på myndighetens anslagstavla, webbplats, intranät och platsbanken.se. Även annons via Linkedin är vanligt, står det i utredningen.

”Ärendet med planeringschefen avviker genom att annonsen endast publicerades på myndighetens anslagstavla” slår utredaren fast.

En annan sak som lyfts är att beslutet att anställa Anna Borgs togs innan registerkontroll inkommit till länsstyrelsen. Tjänsten som planeringschef är säkerhetsklassad, vilket innebär hårda krav på att säkerheten efterföljs.

”Visar behov på förbättring”

Aftonbladet har sökt Anna Kinberg Batra för en kommentar. Hon svarar i ett skriftligt uttalande:

”De utredningar som nu presenterats visar på behovet av förbättrade rutiner för att säkerställa att vi på myndigheten gör som vi ska och i enlighet med regelverken. Det arbetet påbörjades med just de här kartläggningarna. Det initiativet tog jag då förtroendekrisen startade och nu kommer jag att genomföra nödvändiga förbättringar tillsammans med myndighetens ledning och medarbetare. Det här materialet kommer också ingå i det samlade underlag som myndigheten lämnar till JO senast den 8 juli.”

Olof Svensson