16-åring anlitades för morduppdrag – nu döms flera

Uppdaterad 2024-05-31 | Publicerad 2024-05-30

Den unge pojken tog på sig morduppdraget – att skjuta ihjäl en man i Helsingborg.

Brottsoffret, som satt i sin bil, sköts till döds med flera skott.

Nu döms 16-åringen tillsammans med 26-årige Orhan Demaj som får livstids fängelse.

Två tonåringar som kopplas till nätverket i Växjö.

Den 16-årige pojken gick ut sjuan med bra meritvärde och har i förhör beskrivs ”Väldigt klipsk kille när han ville.” På fritiden gillade han fotboll och musik. Men snart skulle situationen för pojken komma att eskalera. Betygen blev sämre och pojken drogs in i det kriminella nätverket i Växjö.

Förra året anlitades 16-åringen för ett morduppdrag – att skjuta ihjäl en man i en bil på Dalhem i Helsingborg.

16-åringen hade enligt utredningen fått uppdraget av en 26-åring som även försett honom med kläder, en cykel tillsammans med mordvapen och ammunition. 

Den 22 augusti förra året avlossade 16-åringen skotten när han sköt offret som bland annat träffades i huvudet.

Får sluten ungdomsvård

Nu döms 16-åringen till fyra års sluten ungdomsvård för mordet. 26-årige Orhan Demaj döms till livstids fängelse för anstiftan av mord bland annat samt grovt vapenbrott och involverande av en underårig i brottslighet.

Men det var inte bara den unga 16-åringen som anlitades. Även hans kumpan som han åkte från Växjö till Helsingborg med, en 15-årig pojke som åtalades för medhjälp till mord, ska ha varit inblandad. 

Både ungdomarna kopplas till det kriminella nätverket D i Växjö.

Utredningen visar hur det funnits en noggrann planering kring mordet. 26-åringen ska bland annat ha gett 16-åringen en telefon och haft regelbunden kontakt med honom. I telefonen har det även lagts till information som gjort det möjligt för 16-åringen att utföra sitt uppdrag.

”Stora delar indiciebevisning”

Tingsrätten skriver följande i sin dom:

”De har ingen koppling till offret eller till Helsingborg. Enligt tingsrätten står det klart att mordet skett på uppdrag av andra.”

Ytterligare en 26-årig man döms. Han döms för att ha främjat gärningen med råd, skriver tingsrätten. Han döms till fängelse i 14 år och sex månader.

– Samtliga tilltalade har förnekat brott. De har varit återhållsamma med att lämna uppgifter om mordet under rättegången. Åtalet vilar i stora delar på indiciebevisning, säger rådmannen Nikolaj Jeric i ett uttalande.

Texten uppdateras.

Orhan Demaj, 26, döms till livstids fängelse för att ha planerat mordet.

Följ ämnen i artikeln