Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Oceana byggs upp igen – klart 2026

TT

Publicerad 2024-07-18

Lisebergs styrelse har beslutat att Lisebergs vattenvärld Oceana ska återuppbyggas efter branden i februari.

Lisebergs vattenvärld Oceana ska återuppbyggas efter branden i februari, efter beslut från Lisebergs styrelse. Parken beräknas stå klar 2026.

– Det fanns inget annat val. Det blev tydligt att det var inget alternativ att inte återuppbygga Oceana, säger Lisebergs vd Andreas Andersen till TT.

Styrelsens beslut blir startskottet för arbetet med återuppbygganden av vattenparken, som drabbades av en omfattande brand i februari.

– Det känns helt klart bra. Det är ett viktigt steg i en lång och komplicerad process. Men det är ett steg framåt, säger Andersen.

Samma äventyrsbad

Det nya vattenparken blir i stora drag samma äventyrsbad som byggdes före branden, men man gör vissa justeringar. Bland annat kommer man att byta teknologi när det gäller de större vattenattraktionerna. Arbetet väntas pågå till 2026.

– Vi har en plan som säger cirka två år. Men det kan både bli kortare eller längre. Det avgörs av hur mycket arbetsmoment vi kan göra parallellt.

Beslutet att återuppbygga blev till slut självklart. Det skulle på sikt kosta mer att inte bygga upp Oceana.

– Branden orsakade ett stort ekonomiskt avbräck, inte bara för Liseberg utan för Göteborg som destination. Oceana var planerad att ha omkring 500 000 gäster varje år och det skulle ge destinationen omkring 200 000 extra gästnätter på hotell. Så det är klart att det har lett till stora konsekvenser inte bara för oss.

Enligt Göteborgs-Posten beräknas kostnaden för återuppbyggnaden omkring 700 miljoner kronor och kräver eventuell ytterligare finansiering från kommunfullmäktige.

Kraftig brand

Det var den 12 februari som en kraftig brand bröt ut under bygget av Oceana, som var tänkt att öppnas till sommaren 2024. Förloppet var oerhört snabbt, och en person omkom i branden.

Det pågår fortsatt flera utredningar av brandorsaken. Polisens och Haverikommissionens utredningar förväntas vara klara våren 2025.

– Men det finns inget på platsen som gör att vi inte kan starta arbetet, säger Andreas Andersen.

Samtidig meddelar Liseberg att den klassiska åkattraktion Flumeride kommer att vara kvar två år längre än planerat. Ombyggnationen av Oceana äter upp mycket pengar och då får andra nya projekt, som Flumerides efterträdare, skjutas på framtiden, uppger P4 Göteborg.