Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Omtvistat bröllop i gång – flickvän snor rampljus

TT

Publicerad 2024-08-30 15.25

Årets fest är i gång i Norge – och Sveriges kronprinsessa är på plats.

I morgon får prinsessan Märtha Louise sin amerikanske ”shaman” Durek Verrett i Geiranger. Bröllopet är skandalomsusat.

Redan på torsdagskvällen startade firandet med en välkomstfest i Ålesund, för att därefter fortsätta mot Geiranger med båt på fredagen.

Prinsessan och hennes fästman – liksom kronprins Haakon med familj – log och hälsade på åskådare när de ankom kajen i Ålesund tidig fredagseftermiddag.

Även Sveriges kronprinsessa Victoria och prins Daniel har anlänt till Ålesund tillsammans med prins Carl Philip och prinsessan Sofia, rapporterar tidningen Dagbladet.

Sålde amulett mot covid

I norsk press är det dock inte brudparet som hittills fått mest uppmärksamhet. I stället är det den kvinna som synts hand i hand med 18-årige prins Sverre Magnus, nummer tre i den norska tronföljden, som fått flest rubriker på fredagen.

Enligt norska Aftenposten heter prinsens flickvän Amalie Gievær MacLeod och är 17 år.

Bröllopet ses inte som helt oproblematiskt i Norge, inte minst då den 49-årige brudgummen har en historia av kontroversiella uttalanden och spridande av konspirationsteorier.

Under covidpandemin uppmanade den självutnämnde shamanen bland annat sina följare att skippa vaccin och konventionell vård – och i stället bota sjukdomen med en amulett som han sålde för drygt 2 000 norska kronor.

Kungen betalar

Märtha Louise har avsagt sig sina kungliga uppdrag, men i en färsk mätning anser en majoritet av norrmännen att hon även bör frånsäga sig sin prinsesstitel.

Kungahuset har dessutom nyligen hamnat i blåsväder på grund av turerna kring Mette-Marits son från ett tidigare äktenskap, Marius Borg Høiby, som utreds för bland annat misshandel av sin flickvän. Han kommer inte att närvara under bröllopet, enligt norska hovet.

Kung Harald och drottning Sonja uppges betala för det fyra dagar långa bröllopet med sina privata pengar.