Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hamas positivt inför israeliskt förslag

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-05-31

USA:s president Joe Biden.

USA:s president Joe Biden säger att Israel har lagt fram ett ”omfattande” förslag om en ny vapenvila i Gaza – ett förslag som Hamas uttrycker sig positivt gentemot.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu står dock fast vid att kriget inte kommer att ta slut förrän terrorstämplade Hamas förmåga att styra och kriga har förintats.

Enligt Biden består Israels förslag av tre faser. Den första gäller i sex veckor, och innebär en fullständig vapenvila, att israeliska styrkor drar sig tillbaka ”från alla befolkade områden i Gaza”, och att ett antal gisslan utväxlas mot hundratals palestinska fångar.

– Det är dags för det här kriget att ta slut, och för dagen efter att börja, säger Biden.

Hamas har kommenterat förslaget och kallar det ”positivt”.

Återuppbyggnadsplan

Under de sex veckorna behöver parterna komma överens om de ”nödvändiga arrangemang som behövs” för att nå fas två, vilket skulle leda till ett permanent slut på stridigheterna. Under den andra fasen ska alla kvarvarande levande gisslan släppas, och alla israeliska styrkor lämna Gaza.

I den tredje fasen ska även kvarlevorna av gisslan som inte längre är vid liv återlämnas. En omfattande återuppbyggnadsplan ska också inledas, där internationellt stöd ska hjälpa att återuppbygga skolor, hem och sjukhus.

Netanyahu upprepar dock att kriget inte kommer att ta slut förrän Hamas har förintats och alla ur gisslan har återförts, meddelar hans kansli i ett uttalande.

”Det exakta upplägg som Israel föreslår, inklusive den villkorade övergången från fas till fas, gör det möjligt för Israel att upprätthålla dessa principer” heter det vidare.

Haniyeh upprepat krav

Biden säger att Hamas inte längre är kapabelt att genomföra en attack i likhet med terroranfallet den 7 oktober, som kom att bli startskottet på Gazakriget.

Hamas uppgav under fredagen att gruppen informerat medlare om att den endast skulle gå med på en ”omfattande” överenskommelse om vapenvila, inklusive utväxling av gisslan och fångar, om Israel stoppar sina ”aggressioner”.

Hamasrörelsens ledare Ismail Haniyeh har upprepat att gruppens krav på en permanent vapenvila och ett fullständigt israeliskt tillbakadragande ”inte är förhandlingsbara”.