Väderkaos i Skåne – SMHI: ”Brist i våra prognoser”

Publicerad 2024-05-31

Skyfallet kom som en överraskning och slog hårt mot Skåne.

Trots att gränsen för varningar övertrasserades upprättades ingen.

– Vi kunde inte fånga mängderna i prognoserna. Det är en brist i våra prognoser, säger Charlotta Eriksson meteorolog på SMHI.

Under gårdagen drabbades nordvästra Skåne av stora översvämningar. Bilar fastnade och vatten rann in i fastigheter. Värst drabbat var Båstad, men också i Ängelholm och Åstorp var skurarna kraftiga.

Båstad kommun har tagit in extrapersonal för att se till att vattnet kan rinna undan. Ovädret har lett till en översvämning i en skola som nu tvingats hålla stängt på fredagen, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Det sågs som ett plötsligt skyfall. SMHI:s prognoser visade inte på ett så kraftigt regn och inga varningar utfärdades.

– Vi har sett i vårt prognosmaterial att det skulle komma mycket regn, men om det var befogat att utfärda en varning kan inte jag riktigt svara på, sa Christopher Greenland, meteorolog på SMHI i går kväll.

En bil halvt under vattnet i Båstad.

I dag är tongångarna annorlunda.

– Vi utvärderar varje situation. Med tanke på konsekvenserna som var kommer det högst troligen att ses som en missad varning, säger Charlotta Eriksson meteorolog på SMHI.

Enligt en lokal väderstation uppmättes 80 millimeter regn, rapporterar TT. Gränsen för när en varning ska utfärdas går vid 35 mm på tre timmar.

– Vårt prognosmaterial visade inte på de mängderna, så utifrån det har man inte gått ut med en varning, säger Charlotta Eriksson.

Hon beskriver att just den typ av skyfall som Skåne bevittnade i går är svåra att förutse.

– När man har skurar som är lokala och ser vi att det finns en instabilitet. Våra prognoser har svårt att plocka sådana mängder.

– Vi kunde inte fånga mängderna i prognoserna. Det är en brist i våra prognoser, säger hon.

Om SMHI hade gått med en varning hade det också underlättat räddningstjänstens arbete.

– Hade vi kunnat räkna in detta hade de absolut kunnat var bättre förberedda, säger Charlotta Eriksson.

En kvinna berättade för Aftonbladet att hon var på väg hem från jobbet i Klippan när hon körde rätt in i ovädret.

– Strax efter Ängelholm bara vräkte det ner, det var hagel, blixtar, och som att en kran öppnats från himlen, säger hon.