Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Libanesisk borgmästare uppges dödad i anfall

Uppdaterad 11.44 | Publicerad 04.22

Borgmästaren i libanesiska staden Nabatieh, i landets sydvästra delar, uppges ha dödats i en israelisk attack mot två kommunhus. I byn Qana har många dödats i en annan attack.

Under onsdagen har Israel även återigen bombat Beiruts södra förorter, där en ”strategisk vapendepå” tillhörande Hizbollah träffats enligt Israels militär.

Flyganfall mot två kommunala byggnader i Nabatieh har dödat fem personer – bland dem stadens borgmästare, uppger Libanons hälsodepartement i ett uttalande enligt AFP.

Libanons premiärminister Najib Mikati fördömer att kommunhus attackerats, enligt honom avsiktligen, skriver AP.

I staden Qana, i södra Libanon, har minst 15 personer dödats i israeliska anfall under morgonen.

Räddningsinsatser pågår fortfarande bland rasmassorna, där fler offer befaras ligga.

Nya attacker i Beirut

I stadsdelen Haret Hreik, strax söder om huvudstaden Beirut, väller svart rök upp mellan byggnaderna efter israeliska gryningsattacker.

Israel uppger att en strategisk vapendepå bombats. De södra förorterna är mycket tätbefolkade. Attackerna är de första i Beirutområdet efter ett uppehåll på sex dagar, i samband med rapporter om att USA motsatt sig Israels intensiva anfall i huvudstaden.

”För en stund sedan slog våra stridsflygplan till mot Hizbollahs strategiska stridsmedel som förvarades i ett underjordiskt lager i de södra förorterna”, skriver Israels militära talesperson Avichay Adraee på X.

Strax före attacken hade han varnat civila i området att hålla sig undan.

”Du befinner dig nära Hizbollahs anläggningar och intressen”, skrev Adraee. Men det var mitt i natten, och det är ännu oklart i vilken mån det finns personskador efter anfallen.

Drönarbefäl dödat

Under natten anföll också libanesisk milis åt andra hållet, omkring 50 projektiler avfyrades från Libanon mot norra Israel, enligt Israels militär. Ett antal av dem sköts ned, meddelade den israeliska militären på Telegram. Det finns inga uppgifter om personskador.

På krigets andra front, Gazaremsan, har befälhavaren för Hamas drönarstyrkor i det palestinska områdets norra delar dödats, uppger den israeliska militären.