Hemmatest avslöjar risken för hjärtinfarkt

Hanna Rasmusson/TT

Publicerad 2024-07-05 19.14

Ett nytt test för hemmabruk upptäcker risken för hjärtinfarkt. Arkivbild.

Svenska forskare har tagit fram ett frågetest som upptäcker risken för hjärtinfarkt. Träffsäkerheten är lika stor som vid blodprov och blodtrycksmätning, visar en studie.

Testet består av 14 frågor och tar mellan fem och åtta minuter att besvara. Frågorna rör bland annat midjemått, rökning, högt blodtryck och om det finns hjärt-kärlsjukdom i släkten.

Enligt studien kan hemmatestet, genom att kombinera information från svaren i en särskild algoritm, upptäcka 65 procent av de individer med högst risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

”Resultaten visar att vårt hemmatest har lika stor träffsäkerhet som en undersökning på klinik med blodprov och blodtrycksmätning. Om vi kan göra testet allmänt tillgängligt i vården kan det spara både liv och lidande, eftersom det kan hjälpa oss att hitta dem som har hög risk att drabbas av hjärtinfarkt eller som i dag är underbehandlade”, säger Göran Bergström, professor i medicin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Studien bygger på data från 25 000 personer i åldrarna 50–64 år som ingår i befolkningsstudien SCAPIS. Den är publicerad i tidskriften Journal of the American Heart Association.