Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Trots tung kritik: Förslag om anonyma vittnen

Johanna Ekström/TT, Anja Haglund/TT

Uppdaterad 10.12 | Publicerad 09.05

Magnus Jacobsson (KD), justitieminister Gunnar Strömmer (M), Adam Marttinen (SD) och Martin Melin (L) presenterar ett förslag om anonyma vittnen.

Regeringen och SD lägger trots allvarlig kritik fram lagförslaget om anonyma vittnen.

– Lagen kommer att uppfylla högt ställda krav på rättssäkerhet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

I våras sade Lagrådet nej till regeringens lagrådsremiss om anonyma vittnen. Rådet ansåg att mervärdet med anonyma vittnen framstod som “mycket begränsat” och att det är förenat med risker för rättssäkerheten.

Förslaget hade då också fått skarp kritik av både Domstolsverket och Justitieombudsmannen, som varnade för ett skadat förtroende för rättsväsendet.

”Bryta tystnadskulturen”

Nu går regeringen och Sverigedemokraterna trots kritiken fram med sitt förslag som innebär att det ska gå att vittna anonymt, under förundersökningar och i brottmål i domstol, under vissa omständigheter.

– Det råder ingen tvekan om att ett system med anonyma vittnen är ett nytt inslag i vår svenska rättsordning, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff och fortsätter:

– Varför går vi då fram med det här? Jo, i syfte att stärka skyddet för vittnen, bryta tystnadskulturen och öka lagföringen av allvarlig brottslighet.

Enligt regeringen ska systemet med anonyma vittnen enbart användas i undantagsfall och främst bli aktuellt vid allvarlig gängrelaterad brottslighet.

Det ska finnas en ”påtaglig” risk för att vittnet eller anhöriga utsätts för allvarlig brottslighet. Brottet som vittnet ska höras om måste även motsvara minst två års fängelse.

Gunnar Strömmer uppger att lagförslaget i stort stämmer överens med utredningens förslag. Några ändringar har dock gjorts efter Lagrådets kritik. Bland annat har det förts in i lagtexten att andra åtgärder för att skydda vittnet ska vara otillräckliga eller väsentligt svårare att genomföra.

– Lagen kommer att uppfylla högt ställda krav på rättssäkerhet.

– Jag vill betona att förutsättningarna för att höra ett vittne anonymt är högt ställda, säger Gunnar Strömmer.

Både åklagare, misstänkta och tilltalade ska kunna ansöka om att höra ett vittne anonymt och ansökan ska prövas av domstol.

Felaktiga förväntningar

Lagrådet befarade i våras att förslaget skulle ge människor felaktiga förväntningar om att få vittna anonymt. Regeringen ger därför Brottsoffermyndigheten i uppdrag att informera om det nya systemet, så att det inte leder till ”orealistiska förväntningar”.

Regeringen snabbar samtidigt på lagen och föreslår att den ska träda i kraft den 1 januari 2025. Det är tre månader tidigare än vad utredningen föreslog.