Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Uppgift: Larmade detaljerat inför 7 oktober

TT-AFP

Publicerad 2024-06-18

Palestinier på väg från den brinnande kibbutzen Kfar Azza i Israel den 7 oktober, då extremiströrelsen dödade omkring 1 200 människor i ett storskaligt angrepp. Arkivbild.

Planer på räder mot israeliska byar och militärfästen. Milismän som tränades för att ta hundratals personer som gisslan.

Enligt nya uppgifter larmade Israels underrättelsetjänster om Hamas förberedelser för den 7 oktober i viss detalj.

I en underrättelserapport som sammanställdes i september förra året, ungefär två veckor före terrorangreppen, blev mottagare inom Israels militär larmade om förberedelser, rapporterar det israeliska public service-bolaget Kan.

Rapporten redogjorde bland annat för hur Hamas-medlemmar i ett slags elitstyrkor tränades för att ta gisslan i stor skala.

”Det förväntade antalet gisslan: 200–250 personer”, skrev underrättelseanalytikerna, enligt Kan.

Den 7 oktober togs 251 personer gisslan, vid sidan av de totalt 1 194 personer som dödades.

Det beskrevs vidare hur Hamas gjorde upp planer för väpnade räder över gränsen, mot israeliska samhällen och militära mål.

Enligt Kans anonyma källor var denna rapport känd för underrättelseansvariga i militärens Gaza-division och det södra kommando som den lyder under.

Israels regering har tillbakavisat krav på att det ska utredas om man på någon nivå misslyckades med att förhindra det storskaliga Hamasangreppet. Premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att det bör ske först efter kriget.

Israels militär säger dock till AFP att den ”utreder händelserna” den 7 oktober aktivt och att resultaten kommer att tillkännages efterhand.