Inspektion på Anna Kinberg Batras myndighet – efter larm om dålig arbetsmiljö
Publicerad 2024-06-20
Arbetsmiljöverket ska skicka inspektörer till Länsstyrelsen i Stockholm.
Inspektionen sker efter fackets larm om dålig arbetsmiljö som kopplas till landshövding Anna Kinberg Batra.
– Jag är tacksam att de kommer, det ger signaler att de förstår allvaret i situationen, säger huvudskyddsombud Anna Davis.
Inspektionen väntas äga rum på onsdag i nästa vecka. Den sker efter att huvudskyddsombudet på Länsstyrelsen i Stockholm skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket.
”Arbetsmiljöproblemen till följd av landshövdingens ledarskap kvarstår. Omedelbara åtgärder behöver vidtas och arbetsmiljöutredningen är ett led i det.” står det i anmälan.
Anna Davis, skyddsombud på Länsstyrelsen i Stockholm säger att hon i och med inspektionen hyser förhoppning om att arbetsgivaren nu kommer att lyssna på ett viktigt krav – att den sparkade länsöverdirektör Åsa Ryding får vittna i den utlovade arbetsmiljöutredningen.
Rydings efterträdare, vikarierande länsöverdirektör Claes Lindgren har enligt Davis förvägrat Ryding att uttala sig. Arbetsmiljöutredningen som Kinberg Batra utlovat har heller inte påbörjats.
– Jag förväntar mig att arbetsgivaren presenterar en plan för när arbetsmiljöutredningen kommer igång. Jag tror inte att vikarierande länsöverdirektör förstår vidden av problemen som finns, säger Davis.
Toxisk ledarstil
Arbetsmiljöverket kommer enligt Davis bland annat träffa vikarierande länsöverdirektör, HR-chefen och de fackliga representanterna under inspektionen. Även tidningen Arbetsvärlden har skrivit om den planerade inspektionen.
Ulrika Scholander, enhetschef på inspektionsavdelningen vid Arbetsmiljöverket skriver i ett mejl:
”Vid inspektionen inhämtar vi information om begärda åtgärder från båda parter. Ställningstagandet i ärendet avgörs sedan av beslutsfattare och jurist på Arbetsmiljöverket.”
Aftonbladet har i tidigare artiklar redogjort för problem som huvudskyddsombudet på länsstyrelsen lyft. Flera handlar om Kinberg Batras sätt att leda myndigheten. Det handlar enligt en skrivelse från huvudskyddsombudet om ”otrevligt bemötande och härskarteknik” och ”en toxisk ledarstil som gör avtryck i organisationen”.
Sparkade chefen vill låta sig intervjuas
Vikarierande länsöverdirektör Claes Lindgren har tidigare bekräftat att arbetsmiljöutredningen stoppats innan den kommit igång. Han välkomnade att Arbetsmiljöverket nu tittar på frågan men ville inte uttala sig om huruvida Åsa Ryding förvägrats delta i utredningen.
Åsa Ryding skriver i ett sms till Aftonbladet att hon beklagar att hon inte får intervjuas i utredningen:
”Jag finns tillgänglig för arbetsmiljöutredningen och/eller Arbetsmiljöverket. Att arbetsgivaren inte tycker mitt deltagande behövs för ett rättvisande resultat och en framgångsrik handlingsplan kan jag bara beklaga.
Jag är dock övertygad om att de övriga som deltar i utredningarna kan lämna tillräcklig information för att kunna dra slutsatser om vilka åtgärder som behövs för framtiden.” skriver Ryding.