Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Fem punkter om dödsolyckan på Gröna Lund

Publicerad 2024-06-14

Bild tagen på urspårade vagnen vid dödsolyckan.

Gröna Lunds klassiska bergochdalbana Jetline spårade ur. En person dog och flera skadades.

Nu – nästan exakt ett år senare – kommer olycksrapporten.

Här är fem punkter om dödsolyckan.

1. Den 25 juni 2023

Det var i slutet av juni 2023 som en bärarm knäcktes på undersidan av den främre vagnen i bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund. Tåget slog emot skarvar i rälsen så att det bromsades kraftigt och passagerarna kastades framåt mot säkerhetsbygeln. En 35-årig kvinna dog och tre personer skadades allvarligt.

2. Stängde parken

Efter dödsolyckan stängdes Gröna Lund i en dryg vecka. Olyckan ledde också till en hård ekonomisk smäll. Enligt Gröna Lunds vd Jan Eriksson tappade parken ungefär 30 procent av sin gästvolym och totalt 200 miljoner kronor. I väntan på haverikommissionens rapport har det enda beskedet varit att Jetline kommer att vara stängd under 2024.

3. Misstänkta brott

Olyckan utreds av både Statens haverikommission och polisen. Enligt haverikommission hade svetsfogarna i bärarmen, som knäcktes på två ställen, otillräcklig hållfasthet. Brottsrubriceringen är grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Två företag, varav det ena är Gröna Lund, har delgivits misstanke om brott. Vilket det andra företaget är har belagts med sekretess.

4. Vad händer i dag?

Klockan 10 i dag väntas haverikommissionen hålla en pressträff i samband med att de offentliggör en rapport om dödsolyckan. Även Gröna Lunds vd Jan Eriksson kommer hålla en pressträff vid 12.30 där han kommenterar utredningen och åtgärder man vidtagit. Åklagare Christer B Jarlås väntas också kommunicera vilka som är brottsmisstänkta.

5. Vad händer sedan?

Statens haverikommission har inte mandat att stänga verksamheter, utan utreder endast vad som hände och varför. Enligt generaldirektör John Ahlberk kan myndigheten dock utfärda säkerhetsrekommendationer om man kommer fram till att det finns allvarliga säkerhetsbrister. Om de anklagade företagen döms för brott återstår att se. Åklagaren inväntar bland annat haverikommissionens utredning.

ANNONS