Michael Claesson ny ÖB: "Stolt och beslutsam"

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-06-07

Generallöjtnant Michael Claesson blir ny ÖB.

Generallöjtnant Michael Claesson blir ny överbefälhavare, meddelar regeringen. Han efterträder Micael Bydén.

– Den genomgripande känslan är stolthet, beslutsamhet, engagemang och energi, säger han.

Claesson, som är 59 år, är chef för försvarsstaben samt förbandschef för högkvarteret sedan den 1 januari 2023. Han tillträder som ÖB den 1 oktober.

Claesson har arbetat inom Försvarsmakten i 40 år. Han började som värnpliktig på Norrbottens pansarbataljon i Boden.

I förra veckan fick han ett samtal från regeringen och frågan om han ville bli ny ÖB. Efter en kort betänketid tackade han ja.

– Först tänkte jag, vilket hedrande uppdrag. Och strax efter tänkte jag, vad har jag gjort? Men naturligtvis är det så att den genomgripande känslan är stolthet, beslutsamhet, engagemang och energi.

”Utan tvekan Ryssland”

Regeringen beskriver säkerhetsläget i Sverige som det allvarligaste sedan andra världskriget. På frågan om vilket som är det största militära hotet svarar Claesson:

– Det är utan tvekan Ryssland. Den aggressiva utrikespolitiken och de aktiviteter man ägnar sig åt inom ramen för både öppen krigföring och hybrida hot, det är tveklöst den dimensionerande utmaningen.

– Vi befinner oss i ett mycket allvarlig tid. Säkerhetsutmaningarna för oss och våra allierade är många och komplexa, med flera pågående krig, kriser och konflikter.

Vad gäller försvarsmaktens framtid framhåller Claesson att det gäller att ”hålla kursen”, växa i antalet soldater och öka takten i att leverera militär, operativ förmåga.

Samtidigt lyfter han att Sveriges säkerhet har ökat dramatiskt i och med Natointrädet den 7 mars i år.

Han vill inte kommentera den tidigare ÖB:n Sverker Göransons uttalande om att Sverige endast klarar att försvara sig i en vecka, men han säger att försvarsförmågan i dag är ”avsevärt bättre”.

”Den bästa kandidaten”

Statsminister Ulf Kristersson (M) sade vid presskonferensen att det finns ett brett politiskt stöd för Michael Claesson som ny överbefälhavare. Det håller Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott, med om.

– Han är den bästa kandidaten så vi är nöjda. Claesson är handlingskraftig och det är viktigt i det här läget med oro i närområdet.

Claesson är född i Bankeryd. 2013 utnämndes han till brigadgeneral och 2020 till generallöjtnant. Han har också under flera år tjänstgjort i Sveriges delegation vid Nato i Bryssel och också varit kontingentschef vid ISAF i Afghanistan.

På en mer lättsam bog kan nämnas att Claesson gillar att spela elgitarr i bandet ”Blöffes pågar”.

– Det är ett fantastiskt sätt att koppla av, säger han.

Följ ämnen i artikeln