Revanschen – från äppelträdet till Oxford
Nick Bostrom gillade inte skolan – nu är han professor i filosofi
Uppdaterad 2019-08-15 | Publicerad 2019-08-14
Vägen till Oxford och ett eget institut går via mormors äppelträd där den 15-årige Nick fått upp ögonen för tyska filosofer, hennes tvättstuga där tavlor målas så att det skvätter på nytvättade lakan och insikten om att tiden rinner som sand mellan fingrarna kommer.
För i skolan vantrivs tonåringen. En lärare säger: ”Du kommer att misslyckas”. På gymnasiet tentar han av naturvetarlinjens ämnen ett efter ett för att slippa vara där.
Inte förrän Nick Bostrom börjar på universitetet börjar han tycka att utbildning är uthärdligt. Men när han läser fyra heltidsstudier samtidigt – matematik, filosofi, matematisk logik och artificiell intelligens – på Umeå universitet blir han utkastad. Trots goda betyg i samtliga utbildningar.
Nick pratar inte med Helsingborgsdialekt, han har bott utomlands för länge och språket låter lite främmande – som en illasittande kostym. Kanske som när han fick för sig att tala enligt gammelsvensk grammatik efter att ha plöjt Esaias Tegnér.
1996 gick flyttlasset till Storbritannien och King’s college i London för en utbytestermin. Där lockade en doktorsutbildning i vetenskapsfilosofi på sannolikhetsteorins grundvalar – och att göra stand up. Det var också där han kom ut på nätet och äntligen hittade sina likar, transhumanisterna.
Det är rimligt att teknologin fundamentalt kommer att förändra mänsklighetens natur och förutsättningar, tycker Nick. Det är bara en fråga om när.
Vid Yale publicerade han 2003 artikeln med titeln: ”Lever vi i en datorsimulering?”. Den diskuteras fortfarande. Elon Musk twittrar regelbundet om simuleringsargumentet, filmer, teaterpjäser, noveller och musik har inspirerats av det.
Läraren hade fel. Nick Bostrom har långt ifrån misslyckats. Och jag vill höra mer om hans tankar och teorier om superintelligens.
Nick Bostrom
Ålder: 46.
Bor: Från Helsingborg, numera i Oxford.
Yrke: Professor i filosofi, en av världens främsta tänkare kring artificiell intelligens, AI.
Aktuell: Har skrivit uppmärksammade boken ”Superintelligens – de tänkande maskinernas tidsålder” och driver internationell debatt om riskerna med superintelligenta robotar.
Tidigare medverkan i ”Sommar”: Debutant.
Snabbguide
Skrytkvot:
Skvallervärde:
Känslostyrka:
Humornivå:
Åh fan-faktor:
Första meningen
Den bra grejen med en fågelskit är att den är liten.
Sista meningen
Jag heter Nick Bostrom, tack för att ni har lyssnat.
3 typiska låtval
1. Johann Sebastian Bach: Kantat nr 82 (Ich habe genug) med Dietrich Fischer-Dieskau
2. Tom Waits: “What's He Building”
3. Pasztor: “Simulation Argument Extended Simulated Remix”