Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Polisen kraftsamlar efter skjutningar i Malmö

Publicerad 2019-11-11

Stefan Sintéus, polisområdeschef; Carina Persson, regionschef polisen; och Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör i Malmö Stad, när polisen i Malmö håller pressträff på Rättscentrum med anledning av helgens explosion och skjutningar.

Polisen kraftsamlar med förstärkningar på både regional och nationell nivå efter helgens skjutningar i Malmö där en 15-årig pojke dog.

– Läget är väldigt allvarligt och anledningen till att vi kraftsamlar, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus till TT.

Ett larm om en explosion sker på lördagskvällen. Bara sex minuter senare, på andra sidan Malmö, skjuts en 15-åring ihjäl. Hans kamrat ligger fortfarande nedsövd med livshotande skador.

Båda blev skjutna vid en pizzeria i närheten av Möllevångstorget, en central plats dit många nöjes- och ätsugna Malmöbor gärna vistas på helgkvällarna.

– Att kriminella personer visar en sådan likgiltighet för andra människors liv är vedervärdigt, säger regionpolischef Carina Persson i en kommentar under måndagens presskonferens.

Förstärker arbetet

Efter den senaste tidens våldsvåg, med flera skjutningar och flera explosioner i både Malmö och andra skånska städer intensifierar polisen nu sitt arbete mot kriminaliteten. Bland annat kommer man att omprioritera delar av sitt arbete för att rikta insatser mot gatulangning av droger.

Som en del i det arbetet kommer Malmös polismästare Stefan Sintéus att frigöras från sin roll för att arbeta som en regional kommenderingschef för en särskild organisation som skapats för att hantera det grova våldet i region Syd.

Nu ska kompetens och resurser ses över och fördelas där de bäst behövs, säger Sintéus. Men hur många nya poliser som ska förstärka polisen i region Syd kan han inte säga.

– Det vet vi inte i nuläget, och de är inte säkert att det enkom är poliser, utan det är personal med de kompetenser som vi ser att vi behöver förstärka organisationen med för att bli uthålliga längre tid.

Det är ett besked som inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar.

– Min främsta uppgift nu som inrikesminister är att backa upp polisen och se till att de har de resurser som krävs. Än så länge har polismyndigheten inte kommit till oss med några ytterligare förfrågningar om pengar eller resurser, men skulle det visa sig att polisen lyfter frågor så är vi beredd att pröva det, för vi ska göra det som krävs för att åstadkomma den här förändringen, säger han till TT.

Maktkamp i undre värld

Våldet eskalerar och oron är stor efter helgens dåd i Malmö. Men läget är under kontroll, intygar regionpolischef Carina Persson för TT.

– Jag upplever att vi har en god kontroll på de personer som finns i Malmö. Det är en liten klick individer som ställer till det för väldigt många, men vi har en långsiktigt och väl utarbetad bild över vilka de är och vad vi kan förvänta oss.

TT: Många kriminella sitter redan häktade, samtidigt fortsätter våldet att eskalera och i helgen skjuts en 15-åring ihjäl. Hur är det möjligt?

– Vi vet av erfarenhet att när vi slår ut vissa som har makt i de här miljöerna så ger det utrymme för andra att kliva fram.

Enligt Dagens Nyheter kallar polisen dessutom kriminella i staden till ett möte på tisdagen för att förhindra en upptrappning av våldet.

– Vi ger dem ett budskap: att vi inte vill att de ska dö och att vi inte vill att de ska döda någon. Om någon av dem eller någon i deras grupp utför dödligt våld eller spränger så kommer vi sätta ett ökat fokus på hela den gruppen, säger Glen Sjögren, kommunpolis i Rosengård och koordinator på projektet "Sluta skjut", till tidningen.

Polisen har tidigare hållit möten med kriminella i Malmö inom ramen för "Sluta skjut", som är en satsning som riktar sig mot gängkriminalitet.