Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Stopp för hamstring av läkemedel

Publicerad 2020-04-01

För att stoppa hamstring av receptförskrivet läkemedel under coronakrisen förbjuder regeringen uttag för mer än tre månaders behov. Beslutet har redan trätt i kraft.

– Nu krävs skarpa beslut för att förhindra hamstring, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Enligt Lena Hallengren har man kunnat se en kraftig efterfrågan på läkemedel de senaste veckorna. Det beror främst på ett ökat uttag på landets apotek.

– Fler har börjat handla betydligt mer än vad man just nu behöver. Man har hämtat ut hela sin årsranson även om man med det har fått betala själv, det är ett beteende man inte tidigare har sett, säger hon.

Lagra inte hemma

I dag ingår läkemedel i högkostnadsskyddet om man tar ut en förbrukning på högst tre månader, men om patienten själv betalar kan hen ta ut en hel årsförbrukning av ett receptförskrivet läkemedel.

– Det är många patienter som på sistone har använt sig av den möjligheten, säger Hallengren.

TT: Vad säger du till de som är oroliga och därför vill ha beredskap hemma?

– Att den beredskapen ska inte var och en ha hemma i ett lager. Apoteken ska se till att de har det på lagret, men det blir omöjligt om de ska lämna ut alla läkemedel på väldigt kort tid.

Nyligen genomförde apoteksbranschen i dialog med Läkemedelsverket frivilliga begränsningar i uttaget av receptförskrivna läkemedel, men effekten har inte varit tillräcklig.

"Inskärpa vikten"

Läkemedelsverket vände sig därför till regeringen med en hemställan om den begränsning som nu införs.

– Vi behövde inskärpa vikten av att vi alla hjälps åt så vi inte hamnar i en bristsituation, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman.

I och med detta får man endast ta ut substanser motsvarande 90 dagar. Om förpackningen inte motsvarar 90 dagar får man ta ut närmast motsvarande förpackning. Det gäller också läkemedel till hundar och djur, säger Catarina Andersson Forsman.

– När man har förbrukar två tredjedelar av det får man hämta ut en ny. Och det här omfattar allt som är förskrivet på recept, vare sig det är inom eller utanför förmånen.

I dagsläget råder det dock ingen brist på läkemedel i Sverige, understryker Catarina Andersson Forsman.

– I morse hade vi 14 restnoteringar relaterat till corona, men det berodde inte på brister utan på ökad efterfrågan. Vi har ingen brist. Det är ett viktigt budskap från mig, säger hon.

Ser över läkemedelstillgången

Redan tidigare hade Läkemedelsverket i uppdrag att se över läkemedelsförsörjningen i samarbete med olika berörda instanser, ett arbete som nu intensifieras.

– Vi har skapat strukturer både för att kommunicera information runt hur tillgången är av aktuella läkemedel, och också se till att vi kan kommunicera med olika aktörer för att underlätta så att substanser kan hamna där de behövs. Det vi verkligen vill bidra till är att vi har en jämlik tillgång till läkemedel, säger Andersson Forsman.

De nya reglerna började gälla vid midnatt, natten till onsdag, och kommer att gälla tills vidare. När behovet upphör kommer också restriktionerna att upphävas, enligt Lena Hallengren.