”Ingen ska jobba utan att känna sig trygg”
Socialstyrelsen efter larmet från vårdpersonalen
Publicerad 2020-03-15
Vårdpersonal rasar mot regionerna och bristen på skyddsutrustning.
Hundratals har hört av sig till Aftonbladet och larmat.
– Det är jättebekymrande att det är så, säger Taha Alexandersson på Socialstyrelsen.
Aftonbladet kunde under lördagen rapportera om larmet inifrån vården. En akutsjuksköterska vittnade om brist på skyddsutrustning.
På grund av bristen har man blivit tvungen att sänka hygienkraven, uppgav han.
Nyhetsartikeln ledde till att hundratals andra vårdanställda också kontaktade Aftonbladet med liknande erfarenheter från olika regioner.
”Vi är nu flertalet kollegor som för egna pengar köpt korrekta munskydd”, skriver en sjuksköterska i region Skåne och fortsätter:
”Sjukvårdens skyddsutrustning redan verkar vara slut. Innan politikerna diskuterat färdigt i EU vem som ska skicka skydd till vem så kommer det vara försent”.
”Katastrofal situation”
En annan sjuksköterska i region Skåne skriver:
”Jag och många med mig kommer inte att jobba utan skydd. Detta är en katastrofal situation då det får personal att stanna hemma. Vi kan inte skydda oss själva eller våra patienter”.
”Stolt och glad att kunna hjälpa till, men det börjar likna krigssjukvård. Skyddsutrustning sinar (...) vi kan inte följa hygienregler och det har ju bara just börjat”, skriver en kvinna som arbetar på akutsjukvården i Stockholm.
”Personalen riskerar givetvis bli smittade då skyddskläderna är helt undermåliga och samtidigt så vårdas misstänkt corona på ’vanliga’ avdelningar pga platsbrist vilket ökar smittspridningen och vi är fortfarande i början på utbrottet.
Vi står inför en gigantisk vårdkatastrof”, skriver en läkare vid ett sjukhus i Mellansverige.
”Visir av overhead-papper”
”I region Sörmland tillverkar man skyddsvisir av overheadpapper och gummisnoddar”, skriver en person.
”Vi har inte någon handlingsplan för hur vi ska agera när vi varit i kontakt med patient med misstänkt coronasmitta. Vi har inte någon skyddsutrustning utöver den som används vid basala hygienrutiner. Inga munskydd, visir, ordentliga förkläden”, skriver en sjuksköterska som arbetar i norra Sverige.
Taha Alexandersson är ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen. Hon känner inte igen den bild som anställda i olika regioner nu vittnar om.
– Vi jobbar jätteaktivt för att få in så mycket som möjligt från marknaden, säger hon och fortsätter:
– Det kommer absolut inte in stora kvantiteter, men det kommer små leveranser.
Allmänheten kan hjälpa till
Taha Alexandersson ser det inte som någon kris i nuläget, men konstaterar att man måste få in mer materiel över tid.
– Vi ser över inhemsk produktion och eventuell omdistribution. Ingen personal i någon region ska behöva jobba utan att känna sig trygg.
Vårdpersonal vittnar om att man fått sänka hygienkraven på grund av brist på skyddsutrustning. Är det så?
– Jag misstänker att det handlar om ett förtydligande om vilken personal som ska ha vilken utrustning. Det är ingenting som jag har fått några uppgifter om.
Hon berättar att det arbetas intensivt tillsammans med regionerna just nu. Man har också en mejladress dit allmänhet och företag som vill hjälpa till kan vända sig.
– Det är krisledning.utrustning@socialstyrelsen.se, säger hon.
Aftonbladet har sökt socialminister Lena Hallengren (S) för en kommentar.
PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?
I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.