Varningen från USA: Även unga vuxna blir allvarligt sjuka av coronaviruset
Publicerad 2020-03-23
Hittills har coronaviruset slagit hårdast mot de äldre.
Men även unga vuxna blir allvarligt sjuka av coronaviruset, enligt en ny amerikansk studie.
– Det ser oroande ut, säger virologiprofessorn Fredrik Elgh.
I kampen mot coronaviruset uppmanas det svenska samhället att ”slå en ring” runt riskgrupper, särskilt äldre.
Samtidigt, på en presskonferens i förra veckan, bönföll president Donald Trump den yngre befolkningen att sluta upp med hänsynslösa beteenden, som att festa och hänga i barer.
Nya bevis från Europa och USA tyder på att yngre vuxna inte är så motståndskraftiga för det nya coronaviruset som man ursprungligen har trott. En färsk rapport som bland andra New York Times har uppmärksammat från USA:s nationella folkhälsomyndighet baseras på drygt 2 500 av de första konstaterade fallen i landet.
Den visar bland annat:
- 38 procent av de 508 patienter som vårdas på sjukhus var mellan 20 och 54 år.
- Nästan hälften av de 121 patienterna som intensivvårdas var under 65 år.
- Tolv procent av de som intensivvårdas var mellan 20 och 44 år.
- Risken att bli inlagda på sjukhus eller att dö av viruset är högre bland äldre.
”Tror de är unga och friska”
Stephen S. Morse är epidemiologprofessor i folkhälsa på Columbia universitet i USA:
– Jag tycker att alla ska vara uppmärksamma på detta, säger han till New York Times. Det kommer inte bara vara de äldre. Det kommer vara människor från 20 år och uppåt. De måste vara försiktiga även om de tror att de är unga och friska.
Smittskyddsexperten Johan Giesecke är inte förvånad över vad studien visar.
– Det man ser är ju att en hel del yngre personer mellan 20 och 50 hamnar på sjukhus och några i respirator men att de flesta av dem överlever, säger han. Jag är inte förvånad, med tanke på det amerikanska sjukvårdssystemet. Kan det vara så att unga människor i arbetsför ålder har en bättre sjukvårdsförsäkring än gamla människor?
”Hindra utresor”
Även officiella siffror från Frankrike visar att nära hälften av de 300 personer som vårdas på intensivvårdsavdelningar efter att ha smittats är under 60 år.
– Vi vill inte ha en massa avancerad sjukvårdskrävande yngre eller äldre sjuka som kloggar upp sjukvården. Vi vill inte att en massa äldre ska behöva dö i förtid, säger Fredrik Elgh, professor i virologi och överläkare i klinisk virologi.
Han efterlyser kraftfullare åtgärder för att minska smittspridningen och öppnar upp för att områden som exempelvis Stockholm ska sättas i karantän.
– Hindra utresor från storstadsregionen till oss här ute där problemet ännu inte är så stort, säger han.
21-åring intensivvårdas
Enligt Svenska intensivvårdsregistret, SIR, intensivvårdas i nuläget 80 personer för covid-19 i Sverige. Nästan 30 personer är betydligt yngre än vad Folkhälsomyndigheten pekat ut som riskålder. Nio av dem är mellan 26 och 49 år gamla.
Den yngsta hittills som intensivvårdats för coronaviruset i Sverige är 21 år.
I en intervju med Aftonbladet i helgen menar statsepidemiolog Anders Tegnell att det inte finns grund till oro.
– I Italien är 85 procent av de döda över 85 år gamla. Ingenting talar för att sjukdomen skulle se annorlunda ut här, det vore väldigt egendomligt. Men eftersom yngre har stor chans att klara sig kan man förstås hoppas att det fortsätter såhär, så att vi håller smittan borta från de äldre som faktiskt kan dö, säger han och fortsätter:
– I så fall skulle vi ha lyckats med det som många andra länder misslyckats med, nämligen att hålla smittan borta från de äldre och det vore fantastiskt.
PODD Så kan virus spridas från djur till människa
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Åke Lundqvist, professor och expert på sjukdomar som sprids från djur till människa.