Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”En bild som sprids kan inte tas bort”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-11

Eva Stenelund, biträdande enhetschef på BRIS chattade om sexting

Eva Stenelund säger: Hej! Nu är jag på plats
Alexander Sjöström säger: Mina barn använder ett program som heter "bilddagboken". Tycker du att jag ska gå in och kolla vad som händer? Man tar tydligen bilder på sin vardag, fester och vad som helst kan komma ut. Vad ska jag göra?
Eva Stenelund säger: Hej! Det är alltid bra om vuxna kollar vad som händer. Prata med dina barn om riskerna med att bilderna sedan sprids så att de är försiktiga med vilka bilder de lägger ut och vilken information de lämnar.
PorrLeif säger: Varför skickar tjejer nakenbilder?
Eva Stenelund säger: Det kan nog handla om olika saker, bekräftelse eller för att någon pressar en att visa upp sig.
Anna säger: Vad ska man säga till sina döttrar då? Lägg inte upp några nakenbilder, du kan få bekräftelse genom att xxxxx istället?
Eva Stenelund säger: Ja, eftersom bilder sprids och kan hamna var som helst är det viktigt att vara varsam med vilka bilder man lägger ut. En bild som sprids kan inte tas bort. Ofta blir man igenkänd av någon även om man döljer ansikte exempelvis. Det är ju inte säkert att man tänkt att alla ska se bilderna.
Rebecca säger: Hej Eva! Jag tycker allt det här börjar gå till överdrift. Jag är en tjej på 18 år och vilken hemsida jag än sitter på, ser jag halvnakna (eller t.om nakna) tjejer som har tagit kort på sig själva och lagt ut, dessa tjejer är i min ålder eller YNGRE. Det här börjar urarta och jag tror inte de förstår vilka faror de utsätter sig för. På Bilddagboken.se ser man ständigt nya bröst och ibland även helnakna tjejer som fotar sig själva. Vad kan man göra åt det här? Har du någon ide? Straffa alla som lägger ut sådana bilder? Det här skadar ju alla!
Eva Stenelund säger: Hej Rebecca! Jag håller med dig om att det gått för långt med att tjejer känner sig manade att lägga ut så mycket avklätt. Jag tror inte att straff för den som lägger ut kanske funkar men att göra ungdomar medvetna om vad konsekvenserna kan bli när bilder sprids och att föra diskussioner kring kroppsfixeringen är viktigt. Ju fler tjejer som vågar stå emot, ju bättre...
Olle säger: Pratar man om det här i skolan? Vad tycker du att lärarna har för ansvar?
Eva Stenelund säger: Jag tror att många lärare har skaffat sig kunskaper och kan diskutera med sina elever. Skolan har ett stort ansvar då det händer kränkande saker på datorer eller nät som är kopplade till skolan och det är skolans ansvar. Det är viktigt att prata om detta, inte bara utifrån faror och risker, utan också att som vuxen förstå att det är vardag för våra barn och ungdomar att kommunicera via nätet.
Klas säger: Vad är sexting?
Eva Stenelund säger: Det handlar om avklädda bilder som sprids via telefon och mobiler.
Martin säger: Men är det inte olagligt att lägga ut andras bilder? Vad får de som gör det för straff?
Eva Stenelund säger: Det är olagligt att lägga ut bilder på andra men är svårt att komma åt. Det beror på i vilket syfte och hur straffskalan ser ut vet jag inte riktigt. Men att förmå någon att posera naket eller "bara" publicera kränkande bilder av kompisar är otillåtet men olika brottsrubriceringar.
Linda säger: Ska man kontrollera sina barns mobiltelefoner och se vad de skickar för bilder, eller är det "för mycket"?
Eva Stenelund säger: Jag tror man alltid ska ha en dialog med sina barn kring vad man skriver eller skickar i bildväg. Det är "lätt" att skriva något kränkande man inte skulle våga säga direkt eller att snabbt skicka en bild utan att man hinner tänka efter. Att själv alltid ställa sig kontrollfrågan "vet jag var den här bilden hamnar" kan vara ett sätt... Att regelrätt gå igenom alla barnets sms är kanske inte okej, det är lite som att läsa en dagbok. Men om man misstänker att barnet tänker stämma träff med en okänd eller dylikt kanske man måste för att skydda.
Oscar säger: Hur många hör av sig till BRIS med såna här problem. Och vad säger ni till dem då, när det redan har hänt?
Eva Stenelund säger: Fler och fler hör av sig till oss men många vet ganska mycket om hur man kan skydda sig och tipsar kompisarna men en del råkar illa ut och då är det viktigt att berätta för vuxna vad som hänt. Bilder som sprids kan man inte stoppa men många sajter är seriösa och tar bort bilder om man kontaktar dem. Handlar det om att någon kontaktar barnet för sexuella syften är det viktigt att all korrespondens sparas när en polisanmälan ska göras bl a
förälder säger: Varför är det främst unga tjejer som väljer att "vika ut" sig? Söker unga killar bekräftelse på andra sätt?
Eva Stenelund säger: Kvinnors kroppar har ju alltid exponerats på ett sätt som inte mäns gör. Men att ha en snygg kropp blir viktigare även för killar. Vi lever i ett sexualiserat samhälle.
vi säger: Jag har själv gjort det via mms, men de säger att dom tar bort det. Men det är ändå inget man ska lite på, eller? Även om det är ens ganska nära killkompisar?
Eva Stenelund säger: Nej, det är inget man ska lita på. Det går ju aldrig att kolla att det tas bort. En pojkvän som man blir osams med, en kompis som blir arg eller så kanske vill göra något taskigt och lägger ut bilder, filmer så att andra får se. Det har hänt flera tjejer som kontaktat oss.
Moderator säger: Nu kommer sista frågan.
julia säger: Hej Eva. Vad ska man göra om man vet att det finns pedofiler på bilddagboken.se och lunarstorm.se?
Eva Stenelund säger: Man ska anmäla till polisen om man misstänker något. Man kan också kolla startsidan på olika sajter och se om de har information hur man anmäler till dem om något bör tas bort, någon ska avstängas eller dylikt.
Moderator säger: Nu är chatten slut. Tack Eva Stenlund – och alla ni som ställt frågor!