Åklagare ska utreda Trumps stiftelse

Publicerad 2016-09-14

New Yorks åklagarmyndighet har inlett en utredning mot presidentkandidaten Donald Trumps stiftelse.

– För att vara säker på att den följer lagen, säger åklagaren Eric Schneiderman.

Trump har bland annat avslöjats med att ha använt välgörenhetspengar för att köpa en tavla – på sig själv.

Misstanken är att familjen Trumps stiftelse, The Trump Foundation, har fått stora summor pengar från donatorer och i sin tur har presidentkandidaten gett bort pengarna, men i eget namn.

Avslöjandet kom för några dagar sedan i Washington Post. Enligt tidningen har Trump sedan 2008 mottagit miljontals dollar från donatorerna och delat ut dem i sitt namn. Själv har Trump inte bidragit med pengar till stiftelsen sedan 2008, visar hans skattehandlingar, enligt Washington Post. Trump ska vid ett tillfälle ha lagt 20 000 dollar från stiftelsen på en 1,8 meter hög oljemålning – på sig själv.

”Besvärande överföringar”

Nu har delstaten New Yorks åklagarmyndighet, med demokraten Eric Schneiderman i spetsen, öppnat en utredning mot mångmiljardären, rapporterar Politico. Schneiderman stöttar motkandidaten Hillary Clinton.

– Det har öppnats en utredning mot Trump-stiftelsen baserat på de besvärade överföringar som uppdagats nyligen, säger en källa med insyn i fallet till tidningen.

Schneiderman säger att utredningen inletts för att granska om pengarna använts ”i överensstämmelse med de lagar som styr välgörenhetsorganisationer i delstaten”.

Trumps kampanj har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Skulle stämma Trump – fick pengar

Samtidigt kräver demokrater i den amerikanska kongressen att en brottsutredning startas efter en donation från Trumps stiftelse till en åklagare i Florida 2013, rapporterar AP. Åklagaren Pam Bondi ska för tre år sedan planerat att granska och dra skolan Trump University inför domstol efter att studenter sagt att de blivit lurade av och ”bedragna” av undervisningen.

Istället fick en politisk organisation som stöttar Pam Bondi ta emot en donation på 25 000 dollar från Trumps stiftelse. Bondi stämde aldrig Trump university efter att hon fått checken.