Varning för nedfallna träd i västra Sverige

Publicerad 2016-09-30

Under natten blåste det kraftigt i stora delar av Västsverige.

Framåt morgonen bedarrade vindarna – men faran var inte över.

– Ska man ut och köra gäller det att se upp för nedfallna träd, speciellt på mindre vägar, sa Anders Vilhelmsson på Trafikverket.

Stopp i tågtrafiken, avstängda broar och träd som fallit över vägbanor. Kraftiga vindar orsakade problem i landets västra delar under kvällen och natten.

Under morgonen avtog vindstyrkan, men blåsten ställde dock fortfarande till det. Trafikverket varnade för nedfallna träd som låg kvar på vägarna.

– Det gäller att se upp om man ska ut och köra i Västra Götaland, Värmland och Örebro län. Särskilt på mindre vägar som ligger nära skog kan det finnas träd som ligger kvar, sa Anders Vilhelmsson på Trafikverkets pressjour.

Tåg blev stående

Enligt Anders Vilhelmsson var det Värmland som drabbades hårdast av vindrelaterade besvär. Under natten föll ett träd över en kontaktledning på Värmlandsbanan. Ett tåg blev stående mellan Kristinehamn och Björneborg i flera timmar.

– Det är en enkelspårig bana, så det blev följdförseningar under morgonen och förmiddagen. Omkring tio tåg drabbades, säger Vilhelmsson.

Bro fick stängas

På grund av blåsten stängdes tågtrafiken på Bohusbanan av i går. Den sattes dock igång igen vid 06.30-tiden på fredagen. Även Uddevallabron stängdes av, men är nu öppen igen.

På torsdagskvällen utfärdade SMHI en klass 1-varning för hårda vindar i Bohuslän, Dalsland och södra Värmland. Den varningen har nu lyfts.

Till havs ligger dock en klass 1-varning kvar. Den gäller kuling och omfattar Skagerack, Kattegatt och Östersjön.

Följ ämnen i artikeln