Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Terrorn skrämmer bort turisterna

Publicerad 2016-02-24

ISTANBUL. Terrorhotet skrämmer bort turisterna från Turkiet.

Nu hotas landets ekonomi i grunden.

– Jag är inte rädd för bomberna, jag vet att mitt land skyddar mig, säger studenten Aslihan, 19.

Spåren har städats bort. Ett utbränt träd och hålen i gatstenarna är det enda som avslöjar platsen, vid obelisken bakom Blå moskén i Istanbul.

Här sprängde en självmordsbombare sig själv och tolv turister, varav elva tyskar, till döds den 12 januari.

Efteråt pekades en syrisk man knuten till IS ut som ansvarig. Till skillnad från bomben i huvudstaden Ankara i förra veckan, som dödade 28 människor och som regeringen har kopplat till syriska kurder.

Extremisterna har stöd

Enstaka turkar söker upp den stillsamma platsen. Gör som människor brukar när de konfronteras med meningslöst våld.

Tystnar, sväljer, fylls av avsmak. Men snart ska vi upptäcka att extremisterna har stöd – även här.

Fram till för några år sedan sågs Turkiet som en förebild i Mellanöstern. Ekonomin växte snabbt och EU-medlemskapet tycktes bara vara en tidsfråga.I november i fjol fick president Recep Tayyip Erdoğans maktparti AKP egen majoritet. Men den utlovade stabiliteten har inte synts till.

Förföljelserna av journalister, kriget mot kurderna och det farliga säkerhetsläget längs den syriska gränsen har skrämt bort utländska företag. Ryssland har infört sanktioner och rivit upp handelsavtal efter att Turkiet sköt ner ett stridsflygplan i november.

Bokar av sina resor

Terrorhoten från Islamiska staten och den kurdiska extemistgruppen TAK har fått svenskar, tyskar och andra européer att boka av sina resor. I den labyrintliknande basaren, en av världens äldsta täckta marknader, syns fler säkerhetspoliser än västerländska turister.

Bland handelsmännen, som betalar upp till 60 000 kronor i månadshyra för de små butikerna, växer desperationen.

– Jag brukade ha kunder från hela världen, men efter terrordåden kommer ingen, säger antikhandlaren Zafir Musa Yaldrim, 60.

Trots att bomben i Istanbul kopplats till IS skyller han problemen på PKK-gerillan.

– De måste sluta använda våld och välja dialog och försoning.

Zafir Musa Yaldrim älskar sin antikaffär, som hans far och farfar drivit före honom och som han hoppas att sonen en dag ska ta över. Men just nu är det svårt att se en framtid.

– Det värsta är att det inte går att säga när det blir bättre.

”Dåligt för turisterna”

Han tänder en till cigarett.

– Allt jag kan göra är att vänta. Turkiska flaggor hänger utanför butikerna, som säljer mattor, lyktor och kryddor. Och svarta dekaler, med texten “Vi förbannar terrorismen”.

– Det är dåligt för Turkiet att turisterna inte kommer, säger arkitektstudenten Aslihan, 19, som är ute och letar efter keramik tillsammans med sin jämnåriga kompis Ebru.

Liksom flera andra vi möter vill hon inte uppge sitt efternamn. Politik är känsligt i Turkiet i dag. Nationalismen stark. Själv är Aslihan inte rädd för terrorister.

– Jag vet att armén och mitt land skyddar mig. Men mamma och pappa är oroliga varje gång jag går ut.

Vi är tillbaka på platsen för terrordådet, vid obelisken bakom Blå moskén. En skäggig man pekar ut det brända trädet och hålen i gatstenen för sin fru, klädd i blå niqab. Just när han ska ska ta en bild på henne sträcker hon upp ett pekfinger.

Splittrat land

Symbolen används av IS anhängare för att visa sitt stöd för terrorgruppen.

Allt är över på ett ögonblick.

Paret skyndar snabbt bort från omgivningens ogillande blickar, som en bild av ett djupt splittrat land.

UD avråder från resor till vissa områden

Svenska utrikesdepartementet avråde tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till Diyarbakir stad.

Vidare avråder UD även från icke nödvändiga resor till övriga delar av provinserna Hatay, Gaziantep, Kilis, Mardin, Sanilurfa, Sirnak och Siirt i närområdet mot Syrien samt övriga delar av Diyarbakir, liksom icke nödvändiga resor till provinserna Tunceli, Bingöl, Igdir och Agri i östra Turkiet samt Hakkari vid den irakiska gränsen.

Följ ämnen i artikeln