Prins Carl Philip kan gå miste om slottet – sonen kan ha förtur
Uppdaterad 2016-04-28 | Publicerad 2016-04-27
Experten: ”Grattis Alexander”
Stenhammars slott är kungen och drottningens weekendparadis.
Prins Carl Philip har sannolikt stått på tur att arrendera slottet efter sina föräldrar men nu kan kungen ha gett sitt senaste barnbarn förtur.
– Det här är unikt och exklusivt, säger författaren och journalisten Herman Lindqvist.
Stenhammars slott ligger i Flens kommun i Södermanland och är en plats dit kungen och drottningen gärna åker på helgerna för att njuta av lugnet, djuren och naturen.
Men kungen äger inte slottet, utan arrenderar det.
Enligt Robert von Kræmers testamente tillföll Stenhammar staten när han dog 1903 och slottet skulle framöver arrenderas av en medlem av kungahuset med arvsrätt till kronan, med förbehåll att hans fru skulle få bo kvar livet ut.
Vem har rätt till Stenhammar?
Den första som bodde på Stenhammar efter von Kræmers var prins Wilhelm. 1966 övertogs arrendet på livstid av kung Carl XVI Gustaf, som vid detta tillfälle var kronprins och i dag arrenderar han slottet för tusen kronor per år.
Man skulle kunna tro att kronprinsessan Victoria står på tur att ta över Stenhammar efter kungen – men det har Robert von Kræmer satt stopp för.
Enligt hans sista vilja, framgår det att arrenderingsrätten går till ”en prins av det regerande konungahuset med eventuell arvsrätt till tronen”.
Då borde alltså kungens son, prins Carl Philip stå på tur. Men nej, det är inte självklart.
”Finnes vid något utarrenderingstillfälle någon svensk undersåte varande, eventuell arvsrätt till tronen ägande, prins av det regerande konungahuset, som är Hertig av Södermanland, så äger han företrädesrätt till arrendet, om han eller hans målsman så önskar. Äro flera lika berättigade, lärer Hans Majestät Konungen bestämma.”, kan man läsa i testamentet.
Vid en konselj på Kungliga slottet i förra veckan meddelade kungen att prins Carl Philips och prinsessan Sofias nyfödda son, prins Alexander är ny hertig av Södermanland.
”Troligen vill kungen att prins Alexander ska ta över”
Enligt testamentet har föräldrarna rätt att lägga in sina veton gällande Stenhammar tills det att hertigen blir myndig.
Så frågan är vad som händer med Stenhammar när kungen går ur tiden.
Om prins Alexander har hunnit bli myndig kan han bli den som får besluta vem som ska få arrendera det aktuella slottet och i praktiken innebär det att han skulle kunna snuva sina föräldrar på weekendfavoriten Stenhammar.
– Det är väl bara att säga grattis Alexander för formellt sett har han företräde vid nästa arrendeskifte, det vill säga när kungen dör. Men som det står i testamentet, så gäller det om han själv eller hans målsman, det vill säga Carl Philip accepterar det, säger författaren och journalisten Herman Lindqvist.
Men Stenhammars framtid skulle kunna avgöras under nuvarande arrendeperiod.
– Kungen kan i sin tur skriva ett eget slags testamente, men troligen vill kungen att prins Alexander ska ta över eftersom att han har utsett honom till hertig. Jag kan tänka mig att kungen skriver testamente att Carl Philip ska ta över tills det att Alexander blir myndig. Men det här är unikt och exklusivt, jag vet inte något annat kungligt som är reserverat till en hertig, säger han.
Det finns ju andra prinsar också?
– Ja, men de är inte Södermanlands hertig.
Kungen delar intressen med sonen
Hovet kan inte berätta om det finns någon tanke kring vad som kommer att hända med Stenhammar i framtiden.
– Det finns det väl säkerligen men det är ingenting som hovet kan redogöra för, säger informationschefen Margareta Thorgren.
Finns det något intresse från kronprinsessan Victoria att prins Oscar ska ta över Stenhammar?
– Det vi kan konstatera är att Stenhammar är en plats som kungen tycker mycket om och han har intresset gällande djur, natur och lantbruksfrågor tillsammans med prins Carl Philip.
Så tanken är att Carl Philip ska ta över?
– Nej, det har jag inte sagt. Det vi kan säga är att Stenhammar betyder mycket för kungen och intresset för jordbruksfrågor är något han delar tillsammans med sin son.
Det är oklart om kungen är medveten om att det finns ”hållhakar” i testamentet som reglerar vem som har rätt till Stenhammar.
– Det är ingen information jag har, säger Margareta Thorgren.
Fotnot: Aftonbladet har försökt att få jurister på Statens fastighetsverk att tolka testamentet men de meddelar att de i nuläget inte ser någon anledning att tolka de delar av testamentets villkor som berör framtida arrendatorer.