Familjens vädjan: ”Hjälp oss hitta vår pratglada goja”

Publicerad 2016-04-08

I tisdags kväll försvann papegojan Rio från sitt hem i Katrineholm. Nu behöver familjen hjälp att hitta honom

– Han är väldigt pratglad och brukar sjunga barnvisor och ropa "Heja Sverige", säger ägaren Mikael Rosnell Gustavsson till Aftonbladet.

För två veckor sedan fick den grå jakon Rio ett nytt hem hos Elin Burström och Mikael Rosnell Gustavsson i Björkvik i Katrineholm. Men när Elin skulle ta in honom från sin stora utebur i tisdags blev han plötsligt skrämd av något och flög iväg. Familjen såg honom ta en lov mot kiosken i närheten för att sedan göra en u-sväng in mot samhället igen. Sedan dess har de inte sett Rio och vädjar nu efter tips om någon fått syn på honom.

– Han kan lätt misstas för en duva, särskilt om han flyger. Han är grå och ungefär lika stor – det som skiljer är Rios röda stjärtfjädrar, säger Mikael Rosnell Gustavsson till Aftonbladet.

”Kan ropa 'Heja Sverige'”

Rio, som är nio år gammal, beskrivs som en väldigt social och människovan fågel.

– Han är väldigt pratglad och brukar sjunga barnvisor, ropa "Heja Sverige" och säga att han ska gå och duscha. Men om han är rädd säger han nog ingenting.

Hittelön är utlyst

Familjen har skapat en Facebookgrupp och hittills fått in några tips. Samtidigt har vädret varit så dåligt, med regn och blåst, att Rio nog sitter gömd någonstans. Det är dock troligt att han inte rört sig så långt från hemmet.

– Han är inte en så van flygare men är han rädd kan han nog ha tagit sig en bit ändå. Om någon ser honom är det bäst att kontakta oss via gruppen så vi kan komma och hämta honom, så att han inte blir skrämd igen.

En hittelön är utlyst till den som kan hjälpa familjen att få hem Rio igen.

– Vi ska ut och leta i dag igen men behöver all hjälp vi kan få, säger Mikael.