Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Läkaren utnyttjade flera svenska pojkar

Publicerad 2013-01-08

Den 55-årige läkaren misstänks för att ha utnyttjat mängder av ungdomar i Oslo.

I Sverige är han fälld för flera fall av sexuellt utnyttjande av barn.

– Han väljer killarna med omsorg, säger advokat Lars Runeberg som företrätt en av läkarens svenska offer.

55-åringen sitter sedan i somras häktad i Oslo misstänkt för flera fall av våldtäkt mot ungdomar – främst pojkar men även flickor.

– Misstankarna gäller mellan 10-15 ungdomar, säger åklagaren vid Oslo polisdistrikt, Hilde Strand, till Aftonbladet.

Mannen nekar till brott.

Uteslöts ur Jehovas

Han växte upp i Nordnorge i en familj som var medlemmar i Jehovas vittnen. Redan som barn upptäckte han att han var homosexuell, vilket han dolde. Men när hans förhållande med en man kom fram då han var 25 år, uteslöts han abrupt ur församlingen, enligt en av domarna mot läkaren i Svea hovrätt.

Efter det började hans destruktiva beteende, med depression och droger. Han började ha samtal på Heta linjen där han bjöd hem unga pojkar på alkohol och porrfilmsvisning.

Men trots terapi mot sina sexuella störningar har han flera gånger återfallit i brott.

Han avlade läkarexamen 1985 och gjorde AT i Göteborg, som dock avbröts. Sedan 1987 har hans lämplighet som läkare utretts av Socialstyrelsen.

Jobbade på flera sjukhus

Mellan 1986 och 1989 hade han en lång rad anställningar som läkarvikarie både i Norge och Sverige. Vid flera tillfällen stängdes han av från sin tjänstgöring, på grund av missbruk av ett morfinliknanade preparat, Petidin. Han bytte ut Petidin mot koksaltlösning som han injicerade i patienterna, och injicerade själv läkemedlet. Till slut ansåg både Socialstyrelsen och kammarrätten i Stockholm och Stavanger byrett samt norska Socialdepartementet att han inte var lämplig som läkare och gav honom yrkesförbud.

Efter fyra år fick han dock återgå till läkaryrket och fullgöra sin AT i Sundsvall. Där avstängdes han dock efter några veckor från all patientkontakt, efter allmänt "underligt" beteende och misstänkt stöld av narkotiska preparat.

Förbjöds ta hem barn

Därefter levde läkaren växelvis i Sverige och Norge, och 1995 dömdes han av Stockholms tingsrätt för sexuellt umgänge med barn, efter att ha bjudit underåriga på alkohol och förgripit sig på dem. Domen ogillades dock av hovrätten. Tre år senare fälldes han för samma brott och dömdes till ett år och tre månaders fängelse.

Efter domen i Svea hovrätt beslutade Norrmalms stadsdelsnämnd enligt Socialtjänstlagen att förbjuda honom att "i sitt hem ta emot andras underåriga barn", ett beslut som han överklagade året därpå men fick nej.

Samtidigt som han var anställd som AT-läkare i Norge, dömdes han 2001 av Svea hovrätt för sexuellt umgänge med barn. Han har erbjudit tre tonåriga pojkar alkohol i sitt hem, masserat och tagit foton av dem. Han har även erbjudit dem delta i en porrfilm med tjejer mot betalning.

Nekades legitimation

2007 slutgjorde han sin AT på Sahlgrenska universitetssjukhusets psykiatriska klinik, varefter han skickade in en ansökan om legitimation, men fick nej av Socialstyrelsen som skrev: ”En läkare måste vara trovärdig både som yrkesman och samhällsmedborgare och ha goda avsikter med sitt agerande".

Mannen har återigen ansökt om svensk legitimation 2009, men även då fått nej.

Advokat Lars Runeberg företrädde 2001 en av pojkarna som blivit utnyttjade av läkaren.

– Jag kommer väl ihåg det, det var en speciell rättegång. Killen jag företrädde var kriminellt belastad och berättade väldigt tydligt vad som hänt. Killarna berättade om att han hade en stor tv i sovrummet där de tittade på porrfilm och satt på sängen. Läkaren rörde sig skickligt i gränsområdet av det tillåtna.

Valdes ”med omsorg”

– De här pojkarna var valda med omsorg. Det var pojkar på glid som fick förtroende för honom och som han halade in.

Om att läkaren nu misstänks i 15 fall för samma brott i Norge, säger Runeberg:

– Det är naturligtvis beklagligt. Det är ingen osympatisk person, den här läkaren. Det är ingen man reagerar över. För honom själv är det väldigt tragiskt, och även för ungdomarna som blivit utsatta.

Han återfaller i brott om och om igen. Går det att stoppa en sådan här person?

– Man ska ju tänka på att han hittills bara är misstänkt i Norge. Man kan bara säga att det finns anklagelser igen om samma sak. Men man kan ställa samma fråga i alla sammanhang: det finns figurer som återfaller i brott gång på gång. Kan du svara på vad man ska göra åt det har du kommit långt.