Upplopp i Istanbul

Uppdaterad 2013-06-01 | Publicerad 2013-05-31

31-åriga Nuray: ”Polisen har ingen mänsklighet”

Polis har attackerat demonstranter på Taksimtorget i centrala Istanbul.

Flera personer uppges ha skadats när polis avfyrade tårgas och vattenkanoner.

På fredagskvällen fortsatte oroligheterna - trots att en domstol gav efter för demonstranternas krav.

Tolv skadade personer - och 63 gripna.

Det är resultatet av oroligheter och sammandrabbningar under fredagen, enligt uppgifter från den turkiska regeringen, rapporterar AP.

Vid fem-tiden på morgonen omringade turkisk polis demonstranternas läger i en park i centrala Istanbul. Enligt vittnen Aftonbladet pratat med öppnade de eld utan varning och tårgasbehållare regnade över lägret.

– Vi hade ingenstans att fly, säger en demonstrant.

Sprider sig i landet

I fyra dagar har människor protesterat mot ett byggnadsprojekt där ett köpcenter ska byggas över en park i centrala Istanbul. Hundratals demonstranter belägrade parken för att rädda dess träd från att huggas ned när ett köpcenter och nybyggnationer av gamla baracker restes i deras ställe.

Under fredagen stoppade en domstol i Istanbul tillfälligt byggprojektet, men trots det fortsatte oroligheterna och protesterna mot vad demonstranterna kallade regeringens auktoritära tendenser, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Samtidigt uppges protesterna under fredagen ha spritt sig till andra städer i Turkiet, som Bodrum, Konya och Izmir, uppger BBC.

Våldsamt motstånd

Enligt CNN fanns det tusentals demonstranter i Geziparken vid Taksimtorget i Istanbul. Många av dem flydde i panik när polisen slog till.

Flera demonstranter blev enligt CNN skadade när en mur de försökte klättra över kollapsade. AP uppger att flera personer sågs ligga orörliga på marken efter att polisen gått till attack med tårgas och pepparsprej. Tolv personer ska enligt officiella uppgifter ha förts till sjukhus, en av dem med så allvarliga huvudskador att hon måste genomgå hjärnkirurgi, enligt AP. Enligt Amnesty skadades över hundra personer under sammandrabbningarna.

Samtidigt svarade vissa med att slänga flaskor, bygga barrikader och bränna bråte på gatorna.

Enligt nyhetsbyrån AP är gryningsräden mot demonstranterna en i en serie av aggressiva polisingrepp mot demonstrationer. Människorättsaktivister har anklagat turkisk polis för övervåld.

"Bara vanliga människor"

31-åriga Nuray arbetar för ett svenskt företag i Istanbul. När Aftonbladet når henne på fredagseftermiddagen är hon skakad av dagens händelser. Hon var mitt i polisräden där hennes astmasjuka vän vara nära att dö av polisens tårgasattackar.

– Vi lyckades precis rädda hennes liv. Sen hörde jag att de sköt ner tårgas i tunnelbanan och låste dörrarna.

Flera personer berättar för Aftonbladet om att en ny demonstration är planerad till 19-tiden på fredagskvällen. Även Nuray ska försöka vara med.

– Det kommer bli mer våld ikväll. Många jag känner som aldrig skulle vilja skada någon har bestämt sig för att följa med, vi är bara vanliga människor men nu har polisen skapat det här med onödig brutalitet.