69 skadade – bara i år
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-18
Så farligt är det på Liseberg
Kraftiga inbromsningar, problem med säkerhetsbyglar och flygande mobiltelefoner.
Femtio personer har skadats på Liseberg i år – före Rainbowolyckan.
– Vi följer de riktlinjer som finns, säger Ulf Johansson, teknisk säkerhetsansvarig.
På Liseberg händer det olyckor, allt från utslagna tänder och brutna revben till mindre skrapsår. Fram till 8 juli i år har femtio personer skadats.
– Det är inte alltid det beror på det tekniska. När teknik och människa möts går det ibland snett, säger Ulf Johansson.
Flera som åkt de stora berg och dalbanorna har fått mobiltelefon i huvudet, metallflis i ögat eller en parfymflaska kraschad i knät. Många klagar på rygg- och nacksmärtor, islagna huvuden och brutna revben efter kraftiga inbromsningar i Lisebergsbanan.
”Problem världen över”
– Våra inbromsningar följer gränserna för vad som är tillåtet. Och flygande föremål är ett problem på nöjesfält världen över, säger Ulf Johansson.
I Kanonen slår många åkare huvudet i sidostöden och i säkerhetsbyglarna när de fälls upp och ner. I Kulingen sitter byglarna så hårt att folk får ont. I Sagoslottet skadas många när de går ur gondolerna och i Radiobilarna får förare skavsår av säkerhetsbältet. Och en pojke slog ut två tänder när han slog huvudet i ratten vid en krock.
Återkommande skador
Förra året var det samma typ av skador som rapporterades.
Ulf Johansson säger att själva meningen med vissa attraktioner är att de ska krocka, bromsa häftigt eller överraska passagerarna. Och då kan det hända olyckor.
– Vi tar till oss det och gör vad vi kan, men i vissa fall går det inte att göra något, säger han.