Myndigheter flyttar in i gemensamt hus

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-06

Framtidens servicekontor öppnas i dag

I går invigdes kontoret med generaldirektörer, stråkkvartett och snittar. ”Eftersom det är det första kontoret i sitt slag är det lite av en prestigegrej”, säger Suzan Uhlén, chef på det nya servicekontoret.

Personlig service redan i dörren och alla krångliga myndigheter under samma tak.

I dag öppnar ett unikt servicecenter i centrala Göteborg.

Det kallas ”framtidens servicekontor” och innebär att försäkringskassan, kronofogdemyndigheten och skatteverket går ihop om ett gemensamt servicekontor.

– Fördelen här är att vi behöver inte skicka någon vidare. För många är det svårt att veta vilken myndighet som har hand om vilken fråga så här blir du mottagen i dörren av en servicehandläggare som bedömer om du har ett kort eller längre ärende, innan du lotsas till rätt handläggare, säger Suzan Uhlén.

Idén om ett gemensamt servicekontor föddes för två år sedan. Sedan dess har arbetet med att samordna myndigheter och specialutbilda de 22 servicehandläggarna pågått.

Tanken är att kontoret ska ha cirka 800 besökare om dagen.

– Så småningom hoppas vi på ett ”myndigheternas hus”, att även arbetsförmedlingen och migrationsverket kan flytta in här, säger Suzan Uhlén.

Enheten är det första i sitt slag i Sverige och under de kommande åren ska ytterligare 82 liknande kontor öppna runt om i Sverige. I Göteborg planeras även två mindre i Angered och Frölunda.