Putins sändebud: De ska vara rädda

Publicerad 2014-11-11

I SVT:s Korrespondenterna lugnar Putins personliga sändebud, Sergej Markov, Sverige.

Sverige är inte i fara – däremot riktas hot åt andra håll.

– Lettland och Estland har däremot anledning att vara rädda, säger han.

För drygt tre veckor sedan pågick det en trolig främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Försvarsmakten har helt uteslutit att det var en konventionell ubåt på tusentals ton och i stället riktat in sig på någon mindre typ av undervattensfarkost.

Många experter larmade då för hotet från Ryssland, som rustat upp sitt försvar markant under de senaste åren. Oron har växt inte minst sedan den ryska annekteringen av Krim och våldsamheterna i östra Ukraina.

”Starkt propagandakrig”

I SVT:s Korrespondenterna, som sänds i kväll, avfärdar den ryska presidenten Vladimir Putins sändebud, Sergej Markov, hotet mot Sverige:

– Ni i Sverige behöver inte vara rädda. Lettland och Estland har däremot anledning att var rädda. Om det blir ett stort krig är det möjligt att det inte blir något kvar av de här länderna, säger Markov till SVT:s korrespondent Elin Jönsson.

Hennes förklaring är att det finns ryska minoriteter i Baltikum:

– Man för nu ett starkt propagandakrig från Rysslands sida där man menar att man ska stötta den här befolkningen.

Vilket stärks av Markov. Han hävdar att konflikten i Ukraina startade av väst.

– Vi måste rädda vårt eget folk när det dödas av ultranationalister. Där den ukrainska juntan håller hus är det fascism och terror. Och där det finns ryska soldater råder demokrati och yttrandefrihet, säger han.

”Ingen krigsförklaring”

Huruvida hotet mot de baltiska länderna förblir bara ett hot eller blir verklighet beror på hur länderna agerar, menar Jönsson. Ryssland tänker troligtvis inte lämna sitt folk i sticket.

– Det handlar mycket om hur den ryska befolkningen i de här länderna tar emot det här budskapet och hur de hanterar det, om de vill ha Rysslands stöd och går med i det här propagandatåget eller om de har en annan världsbild, säger Jönsson och fortsätter:

– På det sättet är det allvarligt, men man ska inte ta det som en krigsförklaring i dag.

Enligt Jönsson blev Sergej Markov Putins sändebud under förra presidentvalet. Då hade Markov och Putin kontakt en gång i veckan. I dag hörs de varannan månad.

– Men han har förtroendet från Putin att uttala sig i media, säger Elin Jönsson i Godmorgon Sverige.