Erdogan avslutar fredsprocessen med PKK
Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-28
"IS-fri zon" skapas i nordvästra Syrien
Nato ställer sig bakom Turkiet i dess kamp mot terrorism, framkom det under försvarsalliansens extrainsatta möte under tisdagen.
Turkiets president Tayyip Erdogan passade samtidigt på att förklara fredsprocessen med den kurdiska gerillan PKK avslutad.
– Det är omöjligt att fortsätta fredsprocessen med dem som hotar vår nationella enighet och brödraskap, sa Erdogan enligt nyhetsbyrån Reuters.
Det extrainkallade Natomötet i Bryssel idag sker på Turkiets initiativ.
Det lovas samarbete mot IS från en turkisk flygbas och skapande av en "IS-fri zon" i nordvästra Syrien.
En "IS-fri zon" syftar till att skapa stabilitet längs gränsen mellan Turkiet och Syrien, enligt icke namngivna amerikanska källor, skriver nyhetsbyrån AFP.
Under dagens Nato-möte skickades dessutom ett tydligt budskap: alliansen står sida vid sida med Turkiet i landets kamp mot terrorism.
– Ingen form av terrorism får någonsin tolereras eller rättfärdigas, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, enligt nyhetsbyrån TT.
Stoltenberg kommenterar dock inte att Turkiet i realiteten nu krigar mot både extremiströrelsen IS och kurdiska styrkor, rapporterar AFP. Detta trots att grupperna är fiender sinsemellan och att USA och dess allierade strider på kurdernas sida i Syrien.
Fredsprocessen över
Samtidigt med Nato-mötet har Turkiets president Tayyip Erdogan förklarat fredsprocessen med PKK avslutad.
Sedan en vecka skakas den anatoliska halvön av sprängdåd, dödsskjutningar och upplopp, både från IS och från deras ideologiska motståndare, prokurdiska vänstergrupper, skriver nyhetsbyrån TT.
Även PKK har sagt att den vapenvila som har iakttagits i drygt två år har förlorat i betydelse sedan den turkiska militären inlett flyganfall mot gerillans baser i norra Irak. PKK har länge anklagat den turkiska staten för samröre med IS.
Bombar PKK och IS
Men efter ett terrordåd i förra veckan som krävde 32 människors liv har Turkiet anslutit sig till det USA-ledda luftkriget mot IS, trots att det samordnas med den Syrienkurdiska milisen YPG. Samtidigt med luft- och artilleriangrepp mot IS fästen i norra Syrien slog Ankara till mot PKK:s baser i norra Irak – och mot misstänkta faror inom landets gränser. Över 900 personer har gripits den senaste veckan, anklagade för att vara anhängare av IS, PKK eller den vänsterextrema gruppen DHKP-C.
Enligt flera källor har Turkiet också beskjutit YPG nära staden Jarablus, vilket dock Turkiet säger inte varit dess avsikt.
"Turkiet vill hindra syriskt Kurdistan"
Vid Natomötet i dag ställs de motsägelsefulla relationerna i regionen på sin spets: Det lovas samarbete mot IS från en turkisk flygbas och något slags "IS-fri zon" i nordvästra Syrien. Zonen blir en fristad för fördrivna syrier och en buffert för Turkiet, men medan USA vill inrikta kriget bara mot IS har Turkiet och moderata rebeller velat fokusera på Assadregimen i Damaskus.
Vissa menar att regeringen i Ankara mest tänker på sig själv.
– YPG har gjort enorma framsteg och Ankara är oroligt att de ska förena tre distrikt till ett syriskt Kurdistan. Zonen är ett sätt att hindra dem, säger regionkännaren Marc Pierini vid Carnegieinstitutet, till TT.