Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

IS tar på sig bomb i Tunis

Publicerad 2015-11-25

Islamiska Staten (IS) tar på sig gårdagens bombdåd i Tunis som dödade minst tolv personer, skriver nyhetsbyrån AFP. De flesta som dog ingick i presidentens säkerhetsstyrka.

Många fler personer skadades, enligt Tunisiens inrikesdepartement.

Man har nu beslutat att stänga landets gräns mot Libyen de närmaste 15 dagarna.

Det var i tisdags som en buss attackerades i Tunisiens huvudstad Tunis. Explosionen dödade minst tolv personer och skadade flera. I bussen satt flera av presidentens livvakter.

10 kilo sprängmedel användes i attacken, enligt Tunisiens inrikesdepartement.

Departementet säger att man har hittat 13 döda kroppar. En av dem tror man tillhör "terroristen som orsakade explosionen", rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Vi kommer inte att vila"

Nu uppger Islamiska staten (IS) att de ligger bakom dådet. Gruppen publicerade i dag ett uttalande på internet där de säger att en man infiltrerade bussen. De har också lagt ut en bild på självmordsbombaren, klädd i vitt med en bombväst på sig, skriver AFP. "Tunisiens tyranner kommer inte att ha fred och vi kommer inte att vila förrän guds lag styr i Tunis", säger IS i uttalandet, enligt AP.

Hårt drabbat av terrorism

Tunisiens president Beji Caid Essebsi förklarade på tisdagen undantagstillstånd i 30 dagar i Tunis storstadsregion. Undantagstillståndet ger polis och säkerhetsstyrkor ökade befogenheter.

I dag beslutade man även att stänga landets gräns mot Libyen de närmaste 15 dagarna, rapporterar AFP.

Tunisien har varit hårt drabbat av terroristattacker. I juni dödades 38 människor, de flesta turister, i ett attentat på en strand i staden Sousse. Även då beslutade regeringen om undantagstillstånd. Det hävdes för en månad sedan.