Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

SVT:s sändning spårar – kallar flyktingar kebabtekniker

Uppdaterad 2015-06-05 | Publicerad 2015-06-04

SVT:s programledare Fredrik Ahl tappar kontrollen fullständigt i sändning.

Han sjunger opera, kallar flyktingar för "kebab-tekniker" och pratar om hur ingen vill bo i Eskilstuna.

– Om någon har tagit illa upp ber jag om ursäkt, säger Fredrik Ahl till Expressen.

Fredrik Ahl, 43, värmde upp inför sändningen på onsdagskvällen med att sjunga opera, låtsas pilla ut vaxproppar ur hörsnäckan, härma dialekter och säga en hel del olämpliga saker.

Vad han inte visste var att allt gick rakt ut i sändning på digital-tv-kanalen 999, skriver Expressen som var först att rapportera om nyheten. Allt under vinjetten SVT Sörmland.

– Jag vet att jag ofta skojar inför en tv-sändning. För att jag ska komma igång lite. Jag är en teaterapa från början, och jag har en skämtsam jargong, säger Fredrik Ahl till Expressen.

"Ber om ursäkt rakt av"

Tidningen skriver också att han backar från uttalandet om nyanlända, välutbildade flyktingar som "kebabtekniker".

– Om någon har tagit illa upp ber jag om ursäkt rakt av. Man ska välja sina ord. Hade jag vetat att det skulle gå ut, hade jag inte sagt så, säger Ahl.

Däremot säger han till SVT att det inte gått ut i vanlig sändning.

– Men att detta skulle gått rakt ut i sändning, som Expressen skriver, är inte korrekt. Det inträffade mellan två sändningar och skulle aldrig ha gått ut, säger han.

Flera tusen sett klippet

Den som fångade den märkliga sändningen var Marcus Hagsten, 21, från Huddinge. Flera tusen har delat hans klipp på Facebook.

– Man kunde se direkt att det här var ju helt sjukt. Jag hade en känsla av det skulle gå viralt ganska snabbt. Det var helt bisarrt, det höll på i typ en kvart, säger Marcus Hagsten till Aftonbladet.

– Jag har två videos till, men de är inte lika roliga. Efter en stund gick det över till SVT Stockholm, där satt en kille som nynnade för sig själv och smsade.

Han har under morgonen varit i kontakt med SVT, som då inte hade någon aning om vad som hänt.

"Väldigt olyckligt"

Lena Michanek, redaktionschef på SVT Nyheter Sörmland, beklagar de olämpliga uttalanden i klippet.

– Det är väldigt olyckligt såklart. Fredrik uttryckte sig väldigt olyckligt i några frågor och det är inget som SVT står bakom, säger hon till SVT.

Följ ämnen i artikeln