Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Det finns ett hopp för Sakineh”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-28

200 personer demonstrerade mot Irans regim

En stor samling människor hade kommit till Mynttorget i Stockholm för att demonstrera mot stening i Iran.

– Sakineh hade varit död redan om inte världens medborgare hade protesterat, sade EU-minister Birgitta Ohlsson i ett tal.

Den internationella manifestationen ”100 städer mot stening” lockade demonstranter i flera olika städer i världen.

Till Mynttorget i Stockholm kom omkring 200 personer.

Bland talarna fanns förutom Birgitta Ohlsson även Aftonbladets Sanna Sjöswärd, som nyligen träffade Sakinehs son Sajjad.

– Det är viktigt att vi gör det här. Om vi är tysta får regimen godkänt, säger Sanna Sjöswärd.

Har aldrig erkänt

Hon tror att det finns hopp för Sakineh som aldrig har erkänt sig skyldig till det otrohetsbrott hon dömts för.

– Sakineh har tagit tillbaka de erkännanden hon gjort, som varit under tortyr eller då hon varit drogad. Om hon inte erkänner kan hon inte heller dömas till döden enligt iransk lag, säger Sanna Sjöswärd.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin höll också tal:

– Jag tror att det här är ett av de fall som fått mest uppmärksamhet internationellt. Vi ska vara stolta i Sverige att vi fått ett sådant engagemang i fallet. Det är sant att Sverige inte är den viktigaste rösten i världen för Iran men vi är en del av en internationell opinion mot regimen i Iran just nu. Och det engagemanget stör Iran utan tvekan, sade Jan Helin.

"Kan råka illa ut"

Bland demonstranterna fanns många människor som flytt från Iran. Flera av dem ville inte vara med på bild eller ställa upp med hela sitt namn av rädsla för regimen i sitt gamla hemland.

– Jag är svensk medborgare och bor här, men jag har familj och släkt kvar. De kan råka illa ut. Därför vill jag inte ha med mitt efternamn med, sade Babak, som tidigare deltagit i flera demonstrationer mot regimen i Iran .

”Tror aktionen hjälper”

Babak tror att manifestationen har betydelse för Sakinehs öde.

– Vi har haft flera demonstrationer mot avrättningarna. Jag är glad för allt stöd vi får och jag hoppas att det inte bara kommer att handla om Sakineh utan även om andra som dömts oskyldiga, säger han.

Nima Rastyoo, som kom till Sverige för två år sedan från Teheran hoppas att motståndet i världen ska få regimen i Iran att sluta med orättfärdiga avrättningar.

– Jag tror att den här aktionen verkligen hjälper. Det finns fortfarande ett hopp för Sakineh och för Iran, säger Nima Rastyoo.