Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Björling styrde om när Tolgfors hade semester

Uppdaterad 2012-04-19 | Publicerad 2012-04-01

MP: Handelsministerns roll måste granskas hårdare

I torsdags avgick försvarsminister Sten Tolgfors.

Men kvar sitter handelsminister Ewa Björling – som enligt Aftonbladets källor stundtals har varit ännu mer drivande i Saudiaffären.

– Vi välkomnar en ­bredare utredning av ­frågan och då särskilt av Ewa Björlings roll, säger Försvarsutskottets Peter Rådberg (MP).

Under våren 2009 ska Sten Tolgfors ha varit tveksam till att föreslå att regeringen skulle låta Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, gå vidare i kontakterna med Saudi­arabien om den planerade missilanläggningen.

Enligt källor till ­Aftonbladet stoppade han vid tre tillfällen ärendet från att tas upp för ett regeringsbeslut.

Björling tog över

Men när Tolgfors hade semester 2009 hamnade ärendet på Ewa Björlings bord i den glest bemannade sommarregeringen. Hon var föredragande i ärendet, som rörde FOI:s roll som konsult åt saudierna. Regeringen gav då FOI tillstånd att ingå det slutgiltiga avtalet, om hjälp med teknisk expertis, med Saudiarabien.

”Säljinriktad”

En källa med insyn i Saudiaffären uppger för Aftonbladet att Ewa Björling i flera sammanhang är ”för säljinriktad”.

– Även personer som själva jobbar för att främja svensk vapenexport inom försvaret har exempelvis ansett att hennes handelsbesök till Libyen var fel.

Handelsdelegationen reste till Libyen i februari 2010 för att sälja svenska övervakningssystem som enligt företagsföreträdaren kunde ”övervaka flyktingrörelser”. På grund av Libyenresan frågades Björling ut i konstitutionsutskottet, KU, i fjol.

Vill utreda Björling

Nu höjs röster för att även Ewa Björlings roll i Saudiaffären ska utredas ytterligare.

– Vi välkomnar en bredare utredning av frågan och då särskilt av Ewa Björlings roll. Det är ju hennes om­råde, hon styr ju vapen­exporten. Även om det är Tolgfors som är KU-anmäld kan ju även handelsministern kallas dit, säger Peter Rådberg (MP), ledamot i Försvarsutskottet.

Aftonbladet har förgäves sökt Ewa Björling.

SAUDISKANDALEN på 47 sekunder (ungefär)

Sveriges Radios Ekot avslöjar den 6 mars att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, hjälpt Saudiarabien med planerna på att bygga en avancerad vapenfabrik.

Enligt avslöjandet ska FOI ha bildat ett bulvanföretag, SSTI, 2009, för att sköta kontakterna med regimen.

Tre dagar senare säger försvarsminister Sten Tolgfors (M) till Svenska Dagbladet att han informerats om FOI:s planer på en vapenfabrik i Saudiarabien. Han kräver att FOI reder ut hur SSTI bildades.

Men kritiken mot Tolgfors växer. Konstitutionsutskottet beslutar att inleda en granskning.

FOI anmäler Sveriges Radio till justitiekanslern eftersom man misstänker brott mot offentlighets- och sekretesslagen.

En polisanmälan görs av FOI efter granskningen av SSTI.

Den 26 mars avslöjar Ekot att FOI finansierat SSTI:s startkapital med ett kontantlån från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

Aftonbladet avslöjar att en medarbetare till Sten Tolgfors ska ha försökt sopa undan spåren efter ett möte med en ­saudisk general.

29 mars avgår Sten Tolgfors.

Brottsutredningen kring FOI och SSTI flyttas till Säkerhetspolisen.