Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kommunal vässar S jobbpolitik

Publicerad 2012-05-08

Socialdemokraterna tar hjälp av facket när välfärden ska göras till en fråga för fler jobb.

Kommunals ordförande Annelie Nordström deltar i dag på partiets gruppmöte i riksdagen.

– En bra välfärd skapar både fler arbetade timmar och ökad jämställdhet i samhället, säger Mikael Damberg, gruppledare (S).

Nu går Stefan Löfvens jakt på fler jobb vidare. Den nye partiledaren har slagit fast att den Socialdemokratiska politiken vilar på tre ben: Jobben, en aktiv innovations- och näringspolitik samt en kunskapsbaserad skola.

Deras röst oerhört viktig

En del i strategin för att hitta de nya jobben är att göra välfärden till en del av ”arbetslinjen”.

Det är också därför som Annelie Nordström, Kommunals ordförande, är inbjuden att tala på S-gruppsmötet i eftermiddag om hur en stärkt välfärd kan skapa fler jobb.

– Hon representerar en av de stora fackliga organisationerna i välfärden. Deras röst och erfarenheter är oerhört viktiga för oss när vi formulerar en bra välfärdspolitik, som också är kopplad till jobben. En bra välfärd är produktiv, säger Mikael Damberg.

– På senare år har debatten mest handlat om att välfärd bara är kostnader för samhället och inte också en förutsättning för att människor ska kunna jobba.

De flesta kvinnor

Enligt en rapport som Kommunal tagit fram har cirka 100 000 personer i Sverige gått ned i arbetstid eller helt lämnat sina jobb för att ta hand om åldriga föräldrar utan tillräcklig kommunal omsorg. De flesta är kvinnor.

– Det är de medelålders döttrarna som utför detta arbete som varken ger lön eller är pensionsgrundande och som dessutom minskar deras möjlighet att stå till arbetsmarknadens förfogande, säger Annelie Nordström.

Ett sätt att minska det problemet skulle, enligt Kommunal, vara att stärka omsorgen. Fler och bättre äldreboenden och förskolor ger fler jobb och fler människor som har möjlighet att ta de lediga jobben.

– Men vi vill också se mer forskning för ny teknik i omsorgen, som modern lyftteknik och smarta omvårdnadsrobotar.

”Har andra perspektiv”

Annelie Nordström är den andra fackliga representanten som bjudits in till S-gruppen på senare tid. Även en representant för tjänstemannaorganisationen TCO har varit där.

– För oss är det viktigt att forma politiken med kunskap från människor som har andra perspektiv, säger Mikael Damberg.

Att Socialdemokraterna nu ser över stora delar av sin politik har inte bara med valet av den nye partiledaren att göra. S har förlorat två val i rad, 2006 och 2010, och internt har funnits ett starkt krav på politisk förnyelse.